Percheziții DNA la sediul Primăriei Timișoara. Fosta șefă a Serviciului Resurse Umane, urmărită penal

Percheziții DNA la sediul Primăriei Timișoara. Fosta șefă a Serviciului Resurse Umane, urmărită penal

Procurorii DNA Timișoara au descins la sediul Primăriei Timișoara pentru a ridicat dosare ale unor concursuri de angajare făcute în timpul administrației lui Nicolae Robu. Primarul Dominic Fritz a explicat că acțiunea procurorilor DNA are legătură cu plângerea pe care el a făcut-o în urmă cu un an.

DNA, la Primăria Timișoara

Update 19 iulie, ora 14.30. DNA a început urmărirea penală împotriva fostei șefe a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Timișoara, Aurelian Rodica. Procurorii suspectează că în perioada 2018 – 2020, aceasta a trucat mai multe concursuri de angajare.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de AURELIAN RODICA, la data faptei șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate sub forma participației improprii la abuz în serviciu, în situaţia în care funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză sunt cercetate aspecte referitoare la săvârșirea unor presupuse infracțiuni de către persoane din conducerea primăriei municipiului Timișoara în legătură cu modalitatea de organizare a unor concursuri de angajare, atât pentru posturi de conducere, cât şi pentru posturi de execuţie, în perioada 2018 – 2020.

În contextul menționat mai sus, suspecta Aurelian Rodica, în calitate de șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, ar fi înlocuit în dosarele de concurs a 10 persoane lucrările predate de acestea cu altele în care erau trecute răspunsurile corecte.

Urmarea acestor demersuri a fost faptul că persoanele respective ar fi promovat concursurile și ulterior, prin dispozițiile primarului municipiului Timișoara, care a acționat fără vinovăție, ar fi fost numite în posturi de consilier, inspector de specialitate, director executiv, etc.

Precizăm că, anterior și în cursul zilei de 19 iulie 2022, procurorii anticorupție au efectuat mai multe activități de urmărire penală (percheziții, ridicări de documente, etc.) în vederea constituirii probatoriului.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Suspectei Aurelian Rodica i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Din primele date, cercetările au loc în dosarul în care este cercetat Florin Ravășila, fost director la Direcția Patrimoniu I Est în Primăria Timișoara. Documentele au legatură cu o serie de concursuri de angajare din mandatul lui Robu. 

Când liberalul Florin Răvășilă a fost angajat, s-au solicitat documente și s-a constatat că mai multe lucrări au un scris identic, deși erau candidați diferiți.

 Actualul edil, Dominic Fritz, anunțase în trecut că a sesizat DNA, după ce a constatat nereguli în organizarea unor concursuri în Primăria Timișoara, în anii trecuți. 

„Pot să confirm că procurorii DNA au venit la Primăria Timișoara astăzi dimineață, în legătură cu plângerea penală pe care am făcut-o acum un an.

Am avut o suspiciune foarte bine documentată că s-au fraudat concursurile în Primăria Timișoara”, a precizat edilul Timișoarei. 

Florin Ravășila este cercetat într-un dosar de dare și luare de mită. El a a primit de la o firma de întreținere a cimitirelor, suma de 40.000 de euro.