Percheziţii ample în Capitală şi trei județe la evazioniștii prin criptomonede. Gruparea mafiotă este uriașă

Percheziţii ample în Capitală şi trei județe la evazioniștii prin criptomonede. Gruparea mafiotă este uriașă

Poliţiştii români efectuează, marţi dimineaţă, 17 percheziţii în București şi în judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi Olt, la persoane bănuite de evaziune fiscală, prin ascunderea unor venituri obţinute din tranzacţii cu monede virtuale, şi grup infracţional organizat, prejudiciul fiind de peste 3.500.000 de lei.

Descinderi la persoane bănuite de evaziune fiscală

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), agenții din cadrul IPJ Dâmboviţa pun în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, dintre care șase în judeţul Dâmboviţa, nouă în Capitală, unul în judeţul Ilfov şi unul în judeţul Olt. Totodată, vor fi puse în executare 19 mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie duse la sediul poliţiei pentru audieri.

Citește despre Cei mai periculoși infractori din România

Descinderile sunt coordonate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi grup infracţional organizat, fapte prevăzute de art. 9 din Legea nr. 241/2005 (pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale) şi art. 367 din Codul penal.

Ce au aflat polițiștii despre gruparea infracțională organizată

Din cercetările oamenilor legii a reieşit faptul că, în perioada 2019 – 2022, 19 români ar fi constituit sau aderat la un grup infracţional organizat. Gașca mafiotă ar fi avut ca scop săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile reprezentată de venituri obţinute din tranzacţii cu monede virtuale (criptomonede), transmite IGPR. Prejudiciul se ridică la suma de 3.501.974 de lei.

La activităţile de cercetare penală desfăşurate participă luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dâmboviţa, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt.

Prejudiciu de două milioane de lei

Spătămâna trecută, poliţiştii au făcut percheziţii în Capitală şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Galaţi şi Sibiu, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de două milioane de lei. Potrivit autorităților, în cursul anului 2017, reprezentanţii a 11 firme comerciale ar fi declarat achiziţii fictive de bunuri şi/sau servicii de la o societate, cauzând pagubă bugetului de stat.

Astfel, joi, 1 septembrie, au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară şi 11 mandate de aducere. În cadrul operațiunilor au fost identificate şi ridicate mai multe probe. Persoanele acuzate de infracțiuni au fost conduse la audieri, la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1.