Pensiile s-ar schimba radical în România. Deciziile care pot aduce bani în plus pentru 3 milioane de pensionari

Pensiile s-ar schimba radical în România. Deciziile care pot aduce bani în plus pentru 3 milioane de pensionari

Pensiile din România ar putea fi neimpozitate chiar și la o valoare mai mare, însă mai multe analize trebuie efectuate în acest sens. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit despre sistemul public de pensii care nu este impozitat la acest moment.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor a declarat că actualul sistem public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei. În urma unor analize, acesta dorește să crească valoarea la care nu va fi aplicată impozitarea.

„Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii.  La acest moment, nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei. Lucurile aşa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei”, a spus Câciu.

De asemenea, acesta a mai afirmat că în analiza pe care o efectuează, sunt avute în vedere și celelalte sisteme de pensii, cu excepția celui public de pensii, „cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiția neimpozitării părții de contributivitate”.

Pensiile din România ar putea suferi modificări avantajoase cetățenilor

Adrian Câciu a mai declarat faptul că această analiză care are în vedere ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor publice este realizată alături de Ministerul Muncii, care deține toate datele cu privire la sistemul public de pensii, dar și date despre rata de deprivare materială severă, risc de sărăcie și coș de consum, puncte care trebuie analizate în așa fel încât cetățenii să poată fi ajutați în acest sens.

Ministrul Finanțelor a mai vorbit despre reașezarea pensiilor militare, afirmând că „partea de impozitare va privi celelalte sisteme de pensii fără a afecta partea de contributivitate”, iar analiza va fi prezentată în coaliție. De asemenea, Câciu a spus că această analiză va fi gata în săptămânile care urmează pentru că prioritatea este de partea rectificării bugetare .