24 mai 2022 | 16:08

Pedeapsa înfiorătoare a turcilor care au săpat fântâna castelului Hunedoara: ”Mărite domn, apă aveți, dar inimă, nu”

ACTUALITATE
Pedeapsa înfiorătoare a turcilor care au săpat fântâna castelului Hunedoara: ”Mărite domn, apă aveți, dar inimă, nu”

Castelul Corvinilor adăpostește o fântână care datează de acum șase secole și ar fi fost construită de către turci. Află care a fost pedeapsa turcilor care au reușit să scape din ea.

O legendă ne spune că turcii ar fi construit fântâna din curtea interioară a castelului medieval. Această fântână este veche de peste șase secole și ar fi fost săpată de către turci. Ioan de Hunedoara le-ar fi promis acestora trie că dacă vor găsi apă, îi va elibera.

După 15 ani de săpături, turcii au găsit apă la 30 de metri adâncime. În anul 1456, voievodul Transilvaniei a murit, iar soția sa, nu a mai respectat cele spuse, poruncind decapitarea celor trei turci. În casa fântânii se află o inscripție în turcă ce a dat naștere acestei legende.

Locul care dă fiori celor mai mulţi dintre vizitatorii Castelului Corvinilor este fântâna din curtea interioară, veche de şase secole, despre care se spune că a fost construită de trei prizonieri turci, în vremea lui Iancu de Hunedoara. Potrivit unor legende, turcii au fost ucişi după 15 ani în care au săpat în stâncă şi au dat de apă, deşi li se promisese că vor fi eliberaţi.

„Se povesteşte despre această fântână că a fost săpată de către trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara îi ţinea în castel. Ioan le promite celor trei că îi va elibera dacă vor săpa o fântână cu apă bună. Prizonierii, animaţi de speranţa eliberării, sapă în stancă timp de 15 ani şi la 28 de metri adâncime reuşesc să găsească preţioasa apă. Numai că între timp Ioan murise, iar soţia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sã nu respecte cuvântul dat de soţul sãu şi nu îi eliberează pe cei trei turci, hotărând să fie ucişi.

Prizonierii, ca ultimă dorinţă, cer permisiunea să scrie pe cheile fântânii o inscripţie: „Apă ai, inimă nu”, ca un reproş pentru promisiunea făcută şi nerespectată. De fapt, inscripţia descifrată de Mihail Guboglu glãsuieşte astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”. Caracterele vechi arabe conţinute de inscripţie o datează la mijlocul secolului al XV-lea. Poziţia actuală a inscripţiei este pe unul dintre contraforţii capelei”, potrivit castelulcorvinilor.ro.

Această legendă a luat naștere la începutul secolului al XX-lea, doar că a devenit populară atunci când a fost publicat volumul „Povestiri istorice pentru copii, școlari, șoimii patriei și pionieri”, de către Dumitru Almaș. După ce turcii au auzit care le va fi sfârștiul, au mai cerut trei zile ca să lase o scriere în limba turcă.

Castelul Hunedoara Iancu de Hunedoara

Iancu de Hunedoara

Pedeapsa turcilor care au săpat fântâna din curtea Castelului Corvinilor

După cele trei zile, ei au fost întrebați ce anume au scris, răspunzând: „Apă ai, inimă n-ai”. Ulteiror, prizonierii i-au spus lui Iancu faptul că soția sa le-a făgăduit libertatea. Acesta a răspuns că atunci, „să fie slobozi! Făgăduiala dată e datorie curată. Și acolo unde veți merge, spuneți că stăpânul Castelului Hunedoara are și apă în castel și milă omenească în inimă”.

Această poveste a circulat în perioada interbelică, fiind prezentă în reportajele dedicate castelului. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că fântâna ar fi, de fapt, o cisternă de apă, existând mai multe teorii despre ceea ce reprezintă construcția fântânii.

Una dintre acestea arată că, în urma săpăturilor, fântâna era de fapt o cisternă, fiind prelungită printr-un tunel care ducea la râu, nefiind vorba despre un izvor în stânca respectivă. De asemenea, apa care poate fi văzută pe fundul fântânii este doar apă de plaoie.

Castelul Hunedoara Fantana sapata In piatra de trei prizonieri turci

Fantana sapata In piatra de trei prizonieri turci