11 oct. 2022 | 19:25

Paritatea dintre vehicule electrice și „clasice”, aproape: momentul zero pentru industria auto

ACTUALITATE
Paritatea dintre vehicule electrice și „clasice”, aproape: momentul zero pentru industria auto

Costul producției de mașini electrice va atinge paritatea cu mașinile cu ardere internă în jurul anului 2025 sau 2026, a estimat șeful Envision Racing.

Mai mult, acesta este un pas care se așteaptă să accelereze tranziția industriei către vehicule mai curate și mai ecologice.

Sylvain Filippi, directorul general al Envision Racing, a declarat că în curând va deveni mai scump să produci mașini tradiționale decât omologii lor electrici, având în vedere că prețul de fabricație a vehiculelor cu ardere internă este în creștere.

„În 2025 sau 2026… veți începe să vedeți paritate pe partea ofertei, în țările dezvoltate”, a spus Filippi în timpul unei conferințe Reuters privind schimbările climatice.

În plus, acesta a adăugat că paritatea prețului autocolant înseamnă că prețul total de proprietate ar trebui fie mai jos.

„Acesta este punctul critic. Când se va întâmpla asta și vom putea produce aceste mașini la scară, atunci porțile se vor deschide”, a spus Filippi.

Momentul zero pentru mașinile electrice

„În acea etapă, cumpărarea unei mașini cu ardere internă va fi o idee foarte proastă, deoarece valoarea inițială a acestor mașini nu va fi nimic. Va deveni un activ foarte prost și cred că tranziția se va accelera foarte rapid”.

Vânzările de vehicule electrice (EV) ar putea atinge 33% la nivel global până în 2028 și 54% până în 2035, pe măsură ce cererea se accelerează pe majoritatea piețelor majore, potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de consultantul AlixPartners.

Vehiculele electrice au reprezentat mai puțin de 8% din vânzările globale anul trecut și puțin sub 10% în primul trimestru al anului 2022.

Pentru a susține această cerere, producătorii de automobile și furnizorii se așteaptă acum să investească cel puțin 526 de miliarde de dolari în vehicule electrice și baterii în perioada 2022-2026, potrivit AlixPartners, mai mult decât dublu față de prognoza de investiții pe cinci ani de 234 de miliarde de dolari în perioada 2020-2024.