08 sept. 2022 | 07:55

Până la 15.000 de lei de la stat pentru viitorii părinți din România: ce spune legea, care este procedura

ACTUALITATE
Până la 15.000 de lei de la stat pentru viitorii părinți din România: ce spune legea, care este procedura

După mai multe luni de dezbateri pe marginea acestui subiect, autoritățile române au stabilit particularitățile programului de încurajare a natalității din țara noastră prin sume generoase de bani.

Până la 15.000 de lei se dau de la stat familiilor care se străduiesc să aibă copii pe teritoriul României, printr-un program de susținere a natalității. Banii pot fi folosiți în mod exclusiv pentru proceduri de fertilizare. Practic, de fapt, vorbim de o extindere la nivel național a programului introdus de Gabriela Firea pe vremea când era primar al Capitalei.

Față de forma inițială a proiectului, suma alocată beneficiarilor s-a mai redus. Pe de altă parte, procedurile de fertilizare finanțate de stat nu mai sunt în mod exclusiv cele de fertilizare în vitro, respectiv embriotransfer.

Ce spune legea, cum ajungi să primești până la 15.000 de lei de la stat

Forma actualizată a proiectului de HG, adoptată chiar azi de Executiv, prevede că, pentru 2022, programul va putea fi accesat de 2.500 de cupluri sau persoane singure, ajutorul financiar fiind de 15.000 lei pentru „proceduri medicale de specialitate care să aibă ca rezultat creșterea natalității” recomandate de un specialist. Sprijinul financiar va fi acordat în două tranșe.

Ca referință, forma inițială a programului prevedea o sumă de 22.500 lei pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/ embriotransfer. Pentru 2023, sprijinul financiar va putea fi solicitat de 10.000 cupluri, conform avocatnet.ro. Tot ca schimbări față de prima formă a inițiativei, merită avut în vedere că s-au scos condiții restrictive legate de starea de sănătate a cuplurilor sau persoanelor singure care vor să apeleze la această formă de finanțare.

Singurele condiții ca să obții până la 15.000 de lei de la stat pentru fertilizare sunt următoarele:

  • vârsta femeii beneficiare să fie între 20 și 45 de ani;
  • beneficiarii să fie cetățeni români;
  • procedurile recomandate să se desfășoare într-o unitate autorizată pe teritoriul României.

Pentru a primi banii de la stat, doritorii trebuie să depună o cerere și o declarație pe proprie răspundere, împreună cu mai multe documente doveditoare. Modelul cererii, al declarației pe propria răspundere, a documentelor doveditoare, precum și modalitatea de acordare a sprijinului financiar vor fi elaborate de Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, în termen de 45 de zile după ce acest proiect va fi publicat în Monitorul Oficial.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele