Orientul Mijlociu îi întoarce spatele lui Putin. Iranul refuză să ajute Rusia în conflictul cu Ucraina

Orientul Mijlociu îi întoarce spatele lui Putin. Iranul refuză să ajute Rusia în conflictul cu Ucraina

Iranul are teme de apărare cu Rusia, dar nu va ajuta Moscova în războiul cu Ucraina, a dat asigurări ministrul de Externe, Hosein Amir Abdolahian. Oficialul din Orientul Mijlociu a avertizat, totodată, că administraţia de la Teheran „va evita orice acţiune care ar putea duce la o escaladare” şi că „va acţiona pentru a pune capăt conflictului”.

Iranul dă asigurări că nu va ajuta Rusia în războiul cu Ucraina

Iranul, prin vocea ministrului de Externe, susține că nu intervine de partea lui Putin în războiul din Ucraina. Dimpotrivă, caută mijloace prin care să aplaneze tensiunile ruso-ucrainene.

„Avem diferite forme de cooperare cu Rusia în sectorul apărării, dar nu vom ajuta niciuna dintre taberele aflate în acest război, deoarece (n.r. – conflictul) trebuie oprit. Problema actuală a conflictului este că unele ţări occidentale, inclusiv SUA, au fabricanţi de armament care încearcă să-şi vândă produsele. Vom evita orice acţiune care ar putea duce la o escaladare şi vom acţiona pentru stoparea războiului”, a anunțat Hosein Amir Abdolahian, pentru cotidianul italian La Repubblica. Trebuie menționat că autorităţile americane susțin că Rusia este pe punctul să achiziţioneze din Iran drone dotate cu rachete.

Summit Putin-Erdogan-Raisi la Teheran: „Vom încerca să obținem o încetare a focului”

Şeful diplomaţiei iraniene s-a deplasat la Roma pentru reuniuni cu autorităţile italiene şi de la Vatican, unde a făcut câteva precizări și despre vizita lui Vladimir Putin. Marți, 19 iulie, liderul de la Kremlin va zbura la Teheran pentru discuţii cu Recep Tayip Erdogan al Turciei şi iranianul Ebrahim Raisi.

„Va fi un summit trilateral în cadrul formatului de la Astana. Primul (summit) în persoană din ultimii trei ani”, a mărturisit Abdolahian. „Fără îndoială, vom continua să încercăm să obţinem o încetare a focului în Ucraina, profitând de prezenţa preşedintelui Putin în Iran”, a adăugat ministrul iranian de Externe.

Ministrul Abdolahian pledează pentru negocieri de pace

Oficialul de la Teheran a insistat că Iranul „este împotriva atacului militar al Rusiei în Ucraina” şi că, „de la bun început, a încercat să stopeze războiul şi să promoveze negocieri politice între părţi”.

„Suntem în continuare convinşi că soluţia pentru Ucraina nu este războiul. Şi că, indiferent dacă acest conflict va dura mult, nu va exista altă cale de a-l soluţiona decât prin intermediul negocierilor. Ne gândim totodată că felul de a acţiona al anumitor ţări occidentale, şi în special al SUA, pentru a prelungi războiul va complica situaţia”, a explicat acesta.

Cât despre dosarul nuclear, Hosein Amir Abdolahian a relatat că, „după luni bune de negocieri”, s-a ajuns „la un proiect de document care are acceptul celor 4+1 (Franţa, Regatul Unit, China, Rusia şi Germania) în proporţie de 90%, dar şi al americanilor” pentru reactivarea acordului din 2015.