08 feb. 2022 | 10:24

Orașul din România care nu se mai oprește din dezvoltare: va avea zbor direct către New York

ACTUALITATE
Orașul din România care nu se mai oprește din dezvoltare: va avea zbor direct către New York

Când vine vorba de drumuri transatlantice din România, toate implică o escală la unul dintre aeroporturile importante ale Europei. Se pare totuși că asta nu va mai dura mult și, în curând, te urci în avion la noi și cobori la New York.

Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj este al doilea pe plan național după numărul de pasageri, iar în curând, va avea un zbor transatlantic care să lege România de New York, fără escală. Anunțul a fost făcut chiar de către directorul aeroportului, David Ciceo. În mod previzibil, introducerea acestei curse mai implică niște investiții, dar proiectul este unul cât se poate de fezabil.

Din România, la New York, dintr-un foc

Avioanele care pot executa curse transatlantice sunt semnificativ mai mari și au nevoie de piste de decolare pe măsură. Din acest motiv, un aspect important al materializării inițiativei călătoriei spre New York este devierea râului Someș din preajma aeroportului. Doar așa se va putea prelungi principala pistă de decolare. Conform estimărilor, proiectul va fi gata până în 2030, în principal, cu fonduri europene.

„Principalul obiectiv e prelungirea pistei la 3.400 de metri, în aşa fel încât în anii următori să putem avea zboruri spre Statele Unite. După ce se va finaliza devierea Someşului şi va fi prelungită pista, vom avea zbor Cluj-New York. Noua pistă vrem să o inaugurăm cu acest zbor. Asta se va întâmpla peste cel mult 8-10 ani”, a spus Ciceo.

Dacă inițiativa se va materializa conform planului, aeroportul din Cluj ar fi primul din România legat de Statele Unite ale Americii printr-un zbor direct. Acest lucru nu se întâmplă din București, de exemplu, de pe Otopeni. Tot la capitolul ambiții legate de Cluj, până în 2035, aeroportul ar urma să ajungă la o capacitate de 7,5 milioane de pasageri anual. În prezent, traficul pe al doilea cel mai important aeroport din România s-a înjumătățit, în contextul pandemiei de Covid-19. Ar urma să revină la normal abia în 2024.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele