22 sept. 2022 | 12:05

Oamenii obezi sunt de vină pentru stagnarea creșterii economice: cât o să ne coste obezitatea în viitor

ACTUALITATE
Oamenii obezi sunt de vină pentru stagnarea creșterii economice: cât o să ne coste obezitatea în viitor

Obezitatea pune economia mondială pe pauză. Astfel, creşterea ratelor obezităţii va costa economia globală 3,3% din Produsul Intern Brut global până în 2060.

„La nivel global, aproape două treimi dintre adulţi trăiesc în prezent în supraponderalitate sau obezitate. Şi estimăm că până în 2060 se va ajunge la trei din patru adulţi”, a declarat autorul principal al studiului, Rachel Nugent, la Adunarea Generală a ONU.

Conform unui nou studiu publicat de revista BMJ Global Health, în prezent, obezitatea costă echivalentul a 2,2% din PIB-ul mondial în fiecare an. Cele mai mari creşteri sunt aşteptate în ţările care au cele mai mici resurse.

Obezitatea ne va costa scump

Cu alte cuvinte, China, SUA şi India ar urma să înregistreze cel mai mare impact. Potrivit cercetării, creşterea obezităţii va costa aceste ţări 10.000 de miliarde de dolari, 2.500 de miliarde de dolari şi respectiv 850 de miliarde de dolari până în 2060.

În ceea ce privește impactul obezității asupra României, conform estimărilor autorilor raportului, creşterea obezităţii ne va costa aproximativ 29 de miliarde de dolari. Cu toate astea, ca procent din economie, ţările cele mai afectate de obezitate ar urma să fie Emiratele Arabe Unite, unde obezitatea va costa 11% din PIB, dar şi Trinidad-Tobago, cu 10,2% din PIB. Țara noastră este undeva la mijloc în condiţiile în care, conform estimărilor autorilor raportului, obezitatea va costa 4,47% din PIB până în 2060.

Ce înseamnă, mai exact, aceste estimări? S-au luat în considerare costurile directe, care au legătură cu îngrijirile medicale, cât şi costurile indirecte, legate de decesele premature şi pierderea de productivitate.

De asemenea, un nou studiu arată două tipuri de obezitate, fiecare cu propriile efecte asupra funcționării corpului nostru. Nu numai că descoperirea ar putea oferi o abordare mai nuanțată a diagnosticării afecțiunilor de sănătate asociate cu greutatea, dar ar putea duce la modalități mai personalizate de a le trata.

Unul dintre tipurile de obezitate nou identificate se caracterizează printr-o masă grasă mai mare, celălalt atât prin masă musculară grasă, cât și musculară slabă. Spre surprinderea lor, cercetătorii au descoperit că al doilea tip a fost asociat cu o inflamație crescută, care a fost legată de un risc mai mare de cancer și alte boli.