27 nov. 2022 | 10:35

Oamenii de știință vor să dubleze rata de supraviețuire la pacienții cu cancer: cât de departe au ajuns

ACTUALITATE
Oamenii de știință vor să dubleze rata de supraviețuire la pacienții cu cancer: cât de departe au ajuns

Oamenii de știință cred că ar putea dubla supraviețuirea persoanelor cu cancer avansat într-un deceniu.

Experții de renume mondial de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) din Londra și de la Royal Marsden NHS Foundation Trust au spus că cercetările de ultimă oră vor însemna că mai mulți oameni bolnavi de cancer vor fi vindecați, în timp ce alții trăiesc mult mai mult.

Oamenii de știință din domeniul cancerului dobândesc din ce în ce mai multe cunoștințe despre ceea ce ei descriu drept „ecosistemul cancerului”. Acesta este sistemul complex care permite celulelor canceroase să prospere și este format din celule canceroase, sistemul imunitar și acele molecule, celule și structuri care înconjoară tumorile și le ajută să se dezvolte, conform The Guardian.

Experții de la ICR și Royal Marsden cred că, prin utilizarea mai multor metode de atac, pot face progrese mari în domenii precum distrugerea celulelor canceroase, creșterea capacității organismului de a lupta împotriva cancerului în sine și întreruperea modurilor în care celulele sănătoase sunt păcălite, pentru a ajuta cancerul să supraviețuiască.

Există o speranță pentru pacienții cu cancer

Într-o nouă dezvoltare, ei speră să distrugă capacitatea celulelor canceroase de a instrui alte celule din organism să vină și să susțină tumorile. De exemplu, celulele canceroase trimit în prezent semnale către zone precum măduva osoasă, pentru a le spune „celulelor sclave” să facă „cuib” în alte părți ale corpului, pentru ca celulele canceroase să se instaleze.

Întreruperea acestor sisteme ar ajuta la stoparea răspândirii cancerului. Alte domenii de dezvoltare includ combinarea tratamentelor existente pentru un efect mai bun și utilizarea imunoterapiei pentru a ajuta propriul sistem imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului.

Kevin Harrington, profesor de terapie biologică a cancerului la ICR și consultant la Royal Marsden, a declarat într-un briefing: „Recunoaștem faptul că un bulgăre de cancer la un pacient este mult mai mult decât o simplă minge de celule canceroase. Este un ecosistem complex și există elemente în acel ecosistem care se pretează la forme mai avansate de direcționare, care ne vor prezenta un număr mare de oportunități de a vindeca mai mulți pacienți și de a face acest lucru cu mai puține efecte secundare”.