Vaccinurile pentru tratarea cancerului sunt posibile până în 2030, spun fondatorii vaccinului Pfizer

Vaccinurile pentru tratarea cancerului sunt posibile până în 2030, spun fondatorii vaccinului Pfizer

Uğur Şahin şi Özlem Türeci spun că tehnologia vaccinului ARNm Covid ar putea fi reutilizată pentru a ajuta la distrugerea celulelor canceroase. Astfel, vaccinurile care vizează cancerul ar putea fi disponibile înainte de sfârșitul deceniului, potrivit echipei formată din soții din spatele unuia dintre cele mai de succes vaccinuri Covid ale pandemiei.

Uğur Şahin şi Özlem Türeci, care au co-fondat BioNTech, firma germană care a colaborat cu Pfizer pentru a produce un vaccin revoluţionar cu ARNm Covid, au declarat că au făcut progrese care le-au alimentat optimismul pentru vaccinurile împotriva cancerului în următorii ani.

Fondatorii vaccinului pentru Covid au speranțe mari

Vorbind recent la BBC, conform The Guardian, cu Laura Kuenssberg, profesorul Türeci a descris modul în care tehnologia ARNm din vaccinul BioNTech împotriva Covid ar putea fi reutilizată, astfel încât să stimuleze sistemul imunitar să atace celulele canceroase, în loc să invadeze coronavirusurile.

Întrebat când ar putea fi gata de utilizare la pacienți vaccinurile împotriva cancerului bazate pe ARNm, prof. Sahin a spus că ar putea fi disponibile „înainte de 2030”.

Un vaccin cu ARNm Covid funcționează prin transportarea în organism a instrucțiunilor genetice pentru proteinele cu vârf esențial inofensive ale virusului Covid. Instrucțiunile sunt preluate de celulele care produc proteina de vârf. Aceste proteine, sau antigene, sunt apoi folosite ca „postere dorite” – spunând anticorpilor sistemului imunitar și altor apărări ce să caute și să atace.

Aceeași abordare poate fi luată pentru a pregăti sistemul imunitar să caute și să distrugă celulele canceroase, a spus Türeci, directorul medical al BioNTech. Mai degrabă decât să poarte un cod care identifică virusurile, vaccinul conține instrucțiuni genetice pentru antigenele canceroase – proteine ​​care studiază suprafețele celulelor tumorale.

BioNTech lucra la vaccinuri cu ARNm împotriva cancerului înainte de a lovi pandemia, dar firma a evoluat pentru a produce vaccinuri Covid în fața urgenței globale. Firma are acum mai multe vaccinuri împotriva cancerului în studii clinice.