15 aug. 2022 | 11:55

O nouă invenție ar putea revoluționa medicina: ce pot face aceste lentile de contact

ACTUALITATE
O nouă invenție ar putea revoluționa medicina: ce pot face aceste lentile de contact

O nouă invenție ar putea să schimbe tot ceea ce știai despre medicină: oamenii de știință se bazează pe un set revoluționar de lentile de contact, nou inventate.

Exozomii joacă un rol crucial în metastaza cancerelor, atunci când tumorile se răspândesc dintr-o locație în alta a corpului. Metodele actuale extrag de obicei exozomii din fluidele corporale folosind centrifuge și gradienți de densitate într-un proces care poate dura zece ore. Echipamentul specializat pentru detectarea exozomilor izolați face ca procesul să fie lung și costisitor.

Spre exemplu, în lacrimi, exozomii sunt mult mai ușor de detectat. Cercetătorii au folosit un set de lentile de contact echipate cu nanoparticule care pot marca anticorpi specifici și îi pot face să reacționeze la moleculele de pe suprafața exozomilor.

După cum s-a menționat într-un nou studiu avansat, echipa de oameni de știință a evitat să facă teste efective pe oameni și s-a rezumat in vitro. Nanoparticulele de aur au reacționat în prezența exozomilor dintr-un lichid cu același pH ca lacrimile umane, precum și în lacrimile umane reale. Cercetătorii au arătat că tehnologia ar putea face diferența dintre proteinele de suprafață ale exozomilor, despre care se crede că sunt biomarkeri ai cancerului.

Cum vor oamenii de știință să detecteze cancerul cu ajutorul acestor lentile de contact

Aceste lentile de contact au fost dezvoltate de Institutul Terasaki pentru Inovare Biomedicală. Câteva microcamere care stochează nanoparticulele de aur au fost gravate cu un laser și apoi modificate cu substanțe chimice. Acest lucru a permis ca obiectivul să aibă un nivel bun de transparență și proprietăți mecanice adecvate, precum și să fie bune pentru uzul uman.

„Exozomii sunt o sursă bogată de markeri și biomolecule care pot fi vizate pentru mai multe aplicații biomedicale”, a declarat Dr. Ali Khademhosseini, director și CEO al TIBI, într-un comunicat. „Metodologia pe care echipa noastră a dezvoltat-o ​​facilitează foarte mult capacitatea noastră de a accesa această sursă”, a adăugat acesta.

Echipa consideră că această metodă ar putea fi o abordare facilă, rapidă și cu siguranță non-invazivă pentru depistarea cancerului, precum și pentru efectuarea diagnosticului de susținere. Este important de menționat că noua invenție se află, momentan, în teste.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele