08 sept. 2022 | 22:37

Mină de război, descoperită în Marea Neagră. Nava Forțelor Navale Române a lovit mina. Motoarele au fost avariate

ULTIMA ORĂ
Mină de război, descoperită în Marea Neagră. Nava Forțelor Navale Române a lovit mina. Motoarele au fost avariate

O mină de război a fost descoperită plutind în Marea Neagră. Militarii marin intervin pentru neutralizarea acesteia. Conform Forțelor Navale, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieşit din portul Constanţa, joi, 8 septembrie, pentru a executa o misiune de intervenţie asupra unei mine de război, care a fost descoperită de nava GSP „Falcon”.

Mină de război găsită în Marea Neagră

Update 8 septembrie, ora 22.30. Nava Forțelor Navale Române a lovit mina care a fost văzută plutind în în Marea Neagră, iar motoarele au fost avariate, conform unor surse inovcate de G4Media. Nava avea 75 militari la bord, însă niciunul nu a fost rănit.

Se pare că incidentul a avut loc din cauza faptului că la pupa navei intra apă, iar echipajul încerca să o scoată. Nava era în misiune de neutralizare a minei.

„Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenție asupra unei mine de război, care a fost descoperită de nava GSP „Falcon”, care desfășura activități specifice la o distanță de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcție NE față de intrarea în portul Constanța.”, arată Forțele Navale într-un comunicat.

“Nava GSP ”Falcon” a raportat, în jurul orei 11.45, prezenţa unei mine marine care plutea în derivă, după care, conform procedurilor legale în vigoare, s-au pus în aplicare procedurile operaţionale pentru intervenţia cu personal specializat. Dragorul maritim ”Locotenent Dimitrie Nicolescu” execută, în perioada 5-12 septembrie, serviciul de luptă permanent şi are la bord, pentru această misiune de intervenţie, un detaşament de scafandri EOD, specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive”, se arată în comunicatul Forţelor Navale.

Este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române, de la izbucnirea războiului din Ucraina.

De la începutul agresiunii ruse în Ucraina, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria şi 22 de Ucraina.