16 sept. 2022 | 16:49

O delegație chineză a primit interzis la ceremonia de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a

ULTIMA ORĂ
O delegație chineză a primit interzis la ceremonia de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a

O delegație guvernamentală chineză a fost refuzată de autoritățile de la Camera Comunelor să asiste la ceremonia de înmormântare a reginei, deschizând o nouă falie diplomatică cu Beijingul.

Înmormântarea Reginei – o delegație chineză nu a primit acord de participare

Președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, le-a spus colegilor săi că a refuzat o cerere pentru ca oficialilor chinezi să li se permită accesul la Westminster Hall, unde regretata regină se va odihni în stare de veci până la înmormântarea sa de luni.

Toți șefii de stat care vizitează Londra pentru înmormântare au fost invitați să asiste la ceremonia de veci la Westminster Hall înainte de slujba de luni și să semneze o carte de condoleanțe la Lancaster House.

Cu toate acestea, Westminster Hall face parte din Palatul Westminster, asupra căruia au autoritate președinții Camerei Comunelor și Lorzilor.

Anul trecut, președinții Camerei Comunelor și Lorzilor i-au interzis ambasadorului chinez, Zheng Zeguang, să intre în parlament după ce Beijingul a impus sancțiuni împotriva mai multor politicieni britanici care au criticat tratamentul aplicat de acesta musulmanilor uiguri din Xinjiang. Această interdicție este încă în vigoare în timp ce aceste sancțiuni rămân în vigoare.

La vremea respectivă, Hoyle a declarat că a fost nepotrivit ca Zheng „să se întâlnească pe domeniul Camerei Comunelor și în locul nostru de muncă, când țara sa a impus sancțiuni împotriva unora dintre membrii noștri”. Guvernul britanic a declarat că accesul la domeniul parlamentar este o chestiune care trebuie decisă de autoritățile parlamentare.

Tensiuni în relațiile dintre cele două țări

Un funcționar parlamentar a pus la îndoială faptul că președinții Camerei Comunelor și ai Lorzilor păstrează autoritatea totală asupra accesului la Westminster Hall în timpul operațiunii Marquee – numele folosit pentru a se referi la aranjamentele pentru înmormântarea reginei – care durează cinci zile, având în vedere că oficialii Palatului Buckingham și Whitehall sunt implicați în logistică.

Dar răspunsul lui Hoyle deschide posibilitatea ca înalți oficiali chinezi să participe luni la funeraliile reginei la Westminster Abbey în calitate de reprezentanți ai președintelui Xi Jinping, dar să nu poată intra în Westminster Hall pentru a-și prezenta omagiile la doar câțiva metri distanță.

Invitațiile la înmormântarea reginei au fost redactate săptămâna trecută de către Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare. Xi a primit o invitație oficială în calitate de șef de stat al Chinei, deși nu este de așteptat să participe personal.

Vicepreședintele Chinei, Wang Qishan, ar urma să meargă în locul său, sosind la Londra duminica aceasta. Wang a semnat o carte de condoleanțe pentru regină la ambasada britanică din Beijing în această săptămână și a ținut un minut de reculegere, potrivit agenției chineze de știri de stat Xinhua.