Nu vor mai face din tine ce vor: cunoaște-ți drepturile, înainte să plătești factura la energie sau gaze, ce trebuie să știi și cum afli

Nu vor mai face din tine ce vor: cunoaște-ți drepturile, înainte să plătești factura la energie sau gaze, ce trebuie să știi și cum afli

Înainte de a te duce să plătești factura pe care o primești la electricitate sau la gazul natural consumat, ar fi bine să te și informezi cu privire la drepturile tale de consumator pe piața de energie.

Informația înseamnă putere, iar într-un cadru precum este cel actual, plin de schimbări, de noutăți, dar mai ales de scumpiri, e important să-ți cunoști drepturile, să recunoști un eventual abuz care s-ar putea produce asupra ta și să știi la cine și cum poți să apelezi, dacă ai probleme.

Tocmai de aceea, la nivelul întregii țări urmează să fie demarată o amplă campanie de informare. Milioanele de români care consumă gaz sau electricitate își vor putea cunoaște astfel drepturile și vor ști ce au de făcut, dacă vor ajunge în situații dificile.

Important de precizat este că la informații vor avea acces toți cetățenii, campania urmând a fi amplu difuzată, iar mai multe detalii despre ea ne oferă chiar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, instituția ce demarează această inițiativă lăudabilă.

Astfel, ne spune ANRE, scopul campaniei de informare îl constituie conștientizarea clienților finali cu privire la drepturile pe care le au în relația cu furnizorii de energie, inclusiv cele prevăzute în Standardul de performanță pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale, cele mai importante aspecte legate de alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale, precum și înțelegerea informațiilor prevăzute în factură. Cunoașterea și respectarea acestor drepturi sunt aliații consumatorilor, mai ales în conjunctura actuală de pe piața energiei.

Când și de unde vei afla ce drepturi ai în fața furnizorilor de energie

Chiar de luna aceasta vei începe să ai acces la informațiile ce vor fi difuzate în cadrul campaniei, ea urmând a se încheia la finele lunii noiembrie.

„Campania se adresează celor cca. 9,8 milioane de consumatori de energie electrică și peste 4 milioane de gaze naturale şi se va desfăşura începând cu a 2-a jumătate a lunii august atât în mediul audiovizual, prin difuzarea de spot-uri audio şi video, cât şi în mediul on-line și social media.

Pe segmentul audiovizual, campania va avea două părți, a doua fiind programată în lunile octombrie-noiembrie. Întreaga campanie se va încheia pe 30 noiembrie 2022. Menționăm că ANRE va derula anual, potrivit legii, astfel de campanii de comunicare”, explică instituția.