30 dec. 2022 | 11:57

Nu toți românii sunt săraci: 18 la sută sunt „boieri” și au de toate

ACTUALITATE
Nu toți românii sunt săraci: 18 la sută sunt

Auzim din ce în ce mai des oameni în jurul nostru care se plâng de faptul că se descurcă tot mai greu cu banii, de la o lună la alta. Doar că nu toată lumea poate să spună același lucru.

E adevărat că, în general, anul 2022 a adus o serie de probleme economice care au fost resimțite dur de omul de rând, de salariatul obișnuit, căruia i-a scăzut semnificativ puterea de cumpărare.

Am ajuns să ne temem să mai pornim caloriferele în casă, cu gândul la facturile uriașe pe care le vom primi la energie, ne uităm la ultimii bănuți când mergem la cumpărături și încercăm, pe cât posibil, să reducem din cheltuieli. Cam așa arată viața, pentru mulți dintre noi, de luni de zile încoace, doar că există și oameni pentru care banii nu sunt o problemă, nici măcar în actualul context economic.

Ei sunt românii pentru care banii nu sunt o problemă

Nu sunt mulți, dar aceștia susțin că nu au nicio grijă financiară în momentul de față, deci nu sunt afectați sub nicio formă de problemele care ne macină pe noi, restul populației.

Conform unui sondaj IRES, 45% dintre românii intervievaţi spun că, în linii mari, se descurcă cu banii, dar 18% n-au absolut niciun stres din acest punct de vedere.

Totuși, e important să precizăm că sondajul indică faptul că numai doar 7% dintre respondenţi sunt foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc. Practic, probabil că acesta este cel mai relevant procent al bogătașilor României care sunt absolut puși la adăpost de averile lor uriașe, în fața actualelor crize care ne dau nouă bătăi mari de cap.

Interesant este și faptul că foarte mulți români, în pofida dificultăților, au făcut un efort și au reușit să pună bani deoparte pentru zile negre. Conform sondajului, 46% dintre respondenţi au făcut economii anul acesta. De asemenea, mai relevă analiza de specialitate, 33% au împrumutat bani de la membri ai familiei, 24% au împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuţi şi 14% de la bancă.