Nu o simți la salariu, dar economia României bubuie: cifrele par ireale

Nu o simți la salariu, dar economia României bubuie: cifrele par ireale

Dacă aruncăm o privire peste cifrele oficiale ale economiei românești, n-ai zice că traversăm multiple crize și că, de fapt, românii de rând își duc traiul de la o zi la alta.

Cel puțin „pe hârtie”, economia noastră națională pare că merge excepțional. Am înregistrat, în pofida contextului nefavorabil cauzat de pandemia de coronavirus, cifre record.

Economia României bubuie

Conform raportului oficial prezentat de ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, Produsul Intern Brut al României a crescut în 2021 cu 17 miliarde euro faţă de 2019 şi a ajuns la aproape 1.190 miliarde lei. Important de menționat este că, poate, cifrele nu spun nimic unui necunoscător, dar acesta este un nivel istoric atins de PIB-ul nostru.

Ministrul subliniază faptul că performanța economică e cu atât mai mare cu cât ea este atinsă într-un moment foarte dificil nu doar pentru România, ci pentru toate statele, care se confruntă în această perioadă cu aceleași provocări de ordin sanitar și inflaționist.

De asemenea, mai spune guvernantul, cifrele pe care am reușit să le înregistrăm noi au depășit toate așteptările. Au fost devansate nu doar previziunile conturate la începutul anului de analiștii economici, ci chiar și așteptările Guvernului pe care le avea în raport cu evoluția economică.

Prin urmare, se pare că, în pofida tuturor dificultăților, care n-au fost deloc puține și de ignorat, România a reușit să facă față, din punct de vedere economic, celui de-al doilea an în care criza sanitară a fost prezentă.

România atinge la sfârşitul lui 2021 un Produs Intern Brut de circa 1.190 miliarde lei, aproximativ 240 miliarde euro. Este un record istoric. În ciuda celei mai mari crize din ultimele decenii, PIB-ul României a crescut în 2021 cu 17 miliarde euro faţă de 2019 (un an fast al economiei globale în care am avut PIB de 223 miliarde euro). PIB-ul în 2021 este cu 21 miliarde euro mai mare decât cel de anul trecut (218,9 miliarde euro) când a fost apogeul crizei economice provocate de pandemie.

De asemenea, România încheie 2021 cu o creştere economică de circa 7%. La începutul anului, Guvernul Cîţu estimase prudent o creştere de 4,3%. Creşterea economică va fi, aşadar, cu 2,7 puncte procentuale mai mare decât cea estimată la realizarea bugetului pe 2021”, a scris Cadariu, luni, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: