Nu era cea mai frumoasă, dar îl avea pe vino-ncoa’ și știa opt limbi străine. Marga Barbu suferea de inimă, dar nu se ferea de cascadorii și s-a văzut asta VIDEO

ACTUALITATE
Nu era cea mai frumoasă, dar îl avea pe vino-ncoa’ și știa opt limbi străine. Marga Barbu suferea de inimă, dar nu se ferea de cascadorii și s-a văzut asta VIDEO
10 nov. 2022 | 22:52

Marga Barbu a fost, la un moment dat, denumită „amazoana filmului românesc” și timp de ani de zile a fost partenera lui Florin Piersic în unele dintre cele mai iubite filme românești.

De fapt, la vremea respectivă, toată lumea avea impresia că ea este iubita lui Florin Piersic, doarece chimia dintre cei doi actori putea fi văzută cu ochiul liber, în filme. În realitate, au fost doar cei mai buni prieteni.

În timp ce românii continuau să creadă că între ei se întâmplă o mare poveste de dragoste, Marga Barbu trăia fericită alături de scriitorul Eugen Barbu, soțul acesteia.

poveste-viata-actrita-magda-barbu-florin-piersic

Marga Barbu – imagine de arhivă

Marga Barbu a vrut să devină balerină, dar sănătatea nu i-a permis

Marga Barbu a fost, pe rând, Agatha, Zulnia și Ania, dar prima dată, înainte de aceste roluri, a fost Margareta-Yvonne Butuc, o fetiță destul de timidă care visa să devină balerină.

S-a născut în data de 24 februarie 1929, în localitatea Ocna Șugatag, județul Maramureș, dintr-o mamă balerină (de unde și visul) și un tată care, la vremea respectivă, deținea funcția de director al salinelor din zonă.

„Singura mea explozie de exuberanță a fost la 4 ani. Atunci am făcut senzație la o serbare citind cuplete pentru reclame. În copilărie mă jucam tot timpul de-a farmacista, dar toți cei din jur erau încântați să mă vadă imitându-i perfect pe musafiri”, mărturisea Marga Barbu, ani mai târziu, într-un interviu.

Imediat după mutarea familiei sale în București, tânăra Marga și-a dorit cu toată ardoarea dă devină dansatoare, însă un consult medical avea să o facă să se răzgândească: problemele cu inima i-ar fi putut deveni fatale dacă și-ar fi supus corpul unui asemenea efort.

Vrând, totuși, să activeze în domeniul artelor, imediat după absolvirea liceului se înscria la Teatru, dar și la Filosofie. La teatru intra printre ultimii, dar intra.

După terminarea facultății de teatru, ajungea actriță la Notarra, în anul 1950.

De-a lungul vieții sale, a fost căsătorită de trei ori. Prima dată la vârsta de 21 de ani, cu un inginer. Căsătoria nu dura mult, din pricina nepotrivirii de caracter.

Ulterior, a doua căsătorie avea să o țină alături de actorul Constantin Codrescu timp de cinci ani. „Căsătoria noastră… nu a însemnat pentru mine o împlinire. Am unele scrisori ale lui, în care spunea că îi îngrădesc libertatea, când eu nu făceam decât să-l ajut, după puterile mele. În perioada aceea era și foarte bolnav“, isi amintea actrița.

În timpul divorțului de Codrescu, Marga îl cunoaște pe scriitorul Eugen Barbu care, la rândul lui, trecea printr-o despărțire. „Se înălțase o punte de comunicare extraordinară între noi. Râdeam de aceleași lucruri si mă bucuram ca are simțul umorului bine conturat. Dacă poți să zâmbești, treci mai ușor peste greutățile vieții“, povestea artista, despre întâlnirea cu viitorul său soț.

În cele din urmă, Marga Barbu avea să joace rolul Anitei, născocit chiar de mintea scriitorului.

poveste-viata-actrita-magda-barbu-florin-piersic

Marga Barbu, alături de Florin Piersic

„Era modestă, comunicativă, mereu zambitoare, frumoasă… un om normal, fără ifose, fără prefacatorii“

Marga Barbu era, în opinia lui Florin Piersic, „modestă, comunicativă, mereu zambitoare, frumoasă… un om normal, fără ifose, fără prefacatorii“.

Cei doi aveau să joace ani de zile împreună în celebra serie românească de filme despre haiduci, dar și cowboy autohtoni.

Despre actriță, se spune că obișnuia să își facă singură cascadoriile.

În pauzele de teatru, eaîți ocupa timpul învățând limbi străine, pentru a-și antrena creierul. De-a lungul vieții sale, a ajuns să învățe opt: spaniolă, italiană, franceză, engleză, maghiară, germană, greacă și japoneză.

Acest lucru i-a dat și un oarecare avantaj în societate, de vreme ce, de fiecare dată când în țara noastră soseau personalități vorbitoare a uneia dintre limbile cunoscute de Marga, ea era invitată pentru a facilita comunicarea.

În data de 31 martie  2009, la vârsta de 80 ani, Marga Barbu era răpusă de boala care nu îi dăduse voie să devină dansatoare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele