Noul Cod fiscal: nu scăpăm de impozite mai mari, statului îi e foame de bani

Noul Cod fiscal: nu scăpăm de impozite mai mari, statului îi e foame de bani

Au apărut noi informații cu privire la modificările legislative care vor fi adoptate asupra Codului fiscal.

Vorbim despre o serie de măsuri, cu impact pentru o vastă categorie de contribuabili. Acestea ar fi fost deja agreate în coaliție, iar despre ele a vorbit explicit, premierul Nicolae Ciucă, în cadrul ședinței Biroului Politic Național al liberalilor.

Iată, pe scurt, cum se va modifica sistemul fiscal:

-mărirea accizelor la alcool și tutun
-creșterea impozitului pe dividende (de la 5% la 8%, măsură ce se aplică și companiilor controlate de stat)
-TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr
-impozit de 40% pentru venituri din jocurile de noroc
-scutirea de impozit pentru salariile din agricultură și construcții, prin scăderea pragului de la 30.000 la 10.000 de lei.

„Am decis ca în ceea ce privește fiscalitatea, PNL va sustine menținea cotei unice de impozitare astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea și predictibilitatea mediului de afaceri, de asemenea, nu vom susține suprataxarea, pentru a putea în felul acesta să asigurăm protecția locurilor de muncă și desigur să putem să gestionăm astfel încât să nu crească prețurile la bunuri și servicii (…) Ne gândim la eliminarea facilităților fiscale pentru carbogazoase pe bază de zahăr și de asemenea ne gândim la creșterea impozitului la jocurile de noroc. Desigur, sunt o serie întreagă de alte elemente tehnice care urmează să fie stabilite de tehnicienii Ministerului de Finanțe (…)

În acest moment, eu am prezentat care au fost deciziile la nivelul Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal. Ca atare, până când vom adopta ordonanţa de urgenţă, sigur că urmează să se discute în coaliţie şi finalizăm toate aceste dezbateri, ele concretizându-se în prima şedinţă de guvern, sigur nu cea de azi, cea de miercuri sau joi, în care vom adopta ordonanţa de urgenţă.

Toate taxele, am spus un pic mai devreme, avem nevoie în situaţia economică în care ne găsim, în situaţia de criză cu toate efectele şi cu tot ceea ce înseamnă impact în viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, ţinând cont de faptul că există această oportunitate ca o serie întreagă de afaceri să se relocheze şi ţinând cont de faptul că, pentru a putea să menţinem o economie stabilă şi echilibrată, avem nevoie de investiţii.

Nu cred că este momentul în momentul de faţă să venim cu taxe şi impozite noi care tocmai să se îndrepte împotriva dorinţei de a investi şi de a continua să asigurăm baza necesară echilibrului economic”, a declarat premierul Ciucă într-o conferinţă de presă.

Informații noi, „la cald”, despre ce ni se pregătește în plan fiscal

Marți, jurnaliștii Profit.ro au prezentat noi modificări legisltive care ar urma să fie adoptate in plan fiscal.

Mai exact, conform sursei citate, creșterea impozitului pe dividende, decisă de guvernanți, va veni la pachet cu aplicarea și asupra veniturilor din dividende ale fondurilor de pensii, care nu vor mai fi acum exceptate. Totodată, deducerile personale vor beneficia de o arie extinsă de până la 4.500 de lei, fiind incluse și noi tipuri de deduceri.