07 nov. 2022 | 16:58

Noile tulpini Covid încep să se răspândească în lume. Specialiști: „Nepoții lui Omicron” au fost detectați în Europa, Australia și China

ULTIMA ORĂ
Noile tulpini Covid încep să se răspândească în lume. Specialiști: „Nepoții lui Omicron” au fost detectați în Europa, Australia și China

Noile tulpini de Covid, supranumite „nepoții lui Omicron”, au început să se răspândească, ceea ce a determinat avertismente din partea experților.

„Supa de variante” a tulpinilor a fost deja detectată în Australia, China și în întreaga Europă.

Dr. Paul Griffin, medic specialist în boli infecțioase, a declarat că există mai multe subvariante pe care le „urmărește îndeaproape” – inclusiv două ramificații cunoscute sub numele de XBB și BQ.

El a declarat pentru emisiunea australiană de știri matinale Sunrise: „Unii au descris-o ca fiind o „supă de variante”, deoarece există atât de multe variante noi în acest moment. Poate că cele două cele mai îngrijorătoare sunt BQ, care este o ramificație a BA5, care a fost detectată în principal în Europa și în SUA, și în jur de 10% din cazuri la nivel global.”

„Iar celălalt este XBB, care a cauzat probleme în Singapore și India.”

BA.5 este o subvariantă a Omicronului extrem de infecțios care a cuprins întreaga lume iarna trecută și se crede că este sursa altor mutații precum BF.7 și BA.5.1.7 care afectează în prezent China.

Dr. Griffin a declarat că variantele păreau „puțin” mai infecțioase decât tulpinile anterioare.

„De asemenea, este posibil ca acestea să fie mai bune în ceea ce privește evitarea răspunsului nostru imunitar, atât în urma unei infecții anterioare, cât și în urma vaccinării, așa că, cu siguranță, subliniază faptul că pandemia nu s-a încheiat”, a avertizat el.

Un pericol, deși nu provoacă reacții grave

Renumitul medic a spus că, deși nu par să provoace boli grave, ele reprezintă totuși un pericol.

„Din acest motiv, este foarte important să fim la zi cu vaccinurile, inclusiv cu noul rapel îmbunătățit specific Omicron”, a spus el.

Avertismentul vine în contextul în care profesorul Paul Kelly, cercetătorul șef al Australiei, a avertizat că „nepoții lui Omicron” sunt prezenți în societate.

El a declarat că cazurile de subvariante „cu siguranță sunt în creștere” și a avertizat că „viitorul este o chestiune de speculații”.

„Acestea sunt variante mai transmisibile, dar nu mai grave comparativ cu situația în care ne aflam acum 12 luni”, a spus el.

Medicul australian a refuzat să excludă un nou val de carantină pentru a încetini răspândirea.

„Sfatul meu în acest moment este să fim atenți, dar nu să ne fie frică, cred că ar fi un mod bun de a privi situația”, a spus el, adăugând că șansa unei carantine în perioada Crăciunului este „puțin probabilă”.

Varianta XBB a apărut pentru prima dată în Singapore și se pare că se răspândește în Sydney și Melbourne.

Carantina a fost întâmpinată cu o rezistență acerbă de către australienii obișnuiți care s-au confruntat cu una dintre cele mai lungi închideri din lume.

În octombrie anul trecut, Melbourne a pus capăt unei serii de carantine care a durat 262 de zile, în timp ce mai mult de jumătate din cei 25 de milioane de locuitori ai țării au primit ordinul de a sta acasă din cauza unui focar care a început în Sydney.

Australia a fost, de asemenea, una dintre ultimele țări care a eliminat regulile de izolare Covid, atunci când acestea au fost eliminate la începutul acestei luni.

În luna iulie a anului trecut, mii de protestatari împotriva izolării au inundat străzile din Melbourne și Sydney.

200 de milioane de oameni în izolare

În China, peste 200 de milioane de oameni se confruntă cu o nouă izolare, în timp ce Partidul Comunist lansează noi restricții draconice, în ciuda unui număr mic de cazuri.

Aproximativ 28 de orașe – inclusiv Wuhan, punctul zero al virusului – se află acum sub un val de noi măsuri paralizante.

Se crede că două subvariante foarte contagioase ale Omicron – BF.7 și BA.5.1.7 – sunt responsabile pentru recenta creștere a numărului de cazuri.

Oficialii chinezi au descris variantele ca fiind „foarte contagioase”, deoarece pot infecta și persoane care au fost anterior imune.

Dar cea mai strictă dintre măsurile de carantină a crescut și afectează acum 8,5% din PIB-ul Chinei.

Beijingul adoptă o abordare fără toleranță față de virus – aplicând noile reguli după ce în această săptămână au fost înregistrate între 20 și 25 de noi infecții pe zi.

Liderul chinez Xi Jinping – care a fost numit săptămâna aceasta „președinte pe viață” – continuă să aplice ceea ce a fost numit „cea mai strictă carantină din lume”.

Polițiști îmbrăcați în costume de protecție și mânuind mitraliere au aplicat cu brutalitate regulile.

Tabere de carantină, penurie de alimente, polițiști care au confiscat casele oamenilor, etichete pe pacienții Covid și drone care supraveghează străzile, toate acestea au fost văzute în China.

Și totuși, se pretinde că numărul de cazuri din China a fost relativ scăzut pe întreaga durată a pandemiei.

Cel mai mare număr de cazuri a fost înregistrat la 12 februarie 2020, cu 14.108 cazuri noi – iar cel mai mare număr de cazuri cu care s-au confruntat anul acesta a fost de 5.659 la 29 aprilie.

Între timp, Marea Britanie a înregistrat o cifră zilnică record de 275.647 de cazuri pe 5 ianuarie 2022 – care este mai mare decât ceea ce China susține că este cifra sa record de cazuri din ultimele 1.031 de zile, de 258.398.

Răspunsul draconic al Chinei la virus a ridicat spectrul unei reveniri la potențialul de creștere a numărului de cazuri în întreaga lume, pe măsură ce ne îndreptăm spre lunile de iarnă.

Dar Occidentul a derulat programe de vaccinare mult mai eficiente, ceea ce face ca țări precum Marea Britanie să fie mai bine echipate pentru a face față oricăror vârfuri de infecții.