25 ian. 2022 | 15:50

Românii păcăliți la facturi își iau revanșa: ce li se întâmplă acum furnizorilor ne stârnește mila

ACTUALITATE
Românii păcăliți la facturi își iau revanșa: ce li se întâmplă acum furnizorilor ne stârnește mila

Parcă ne vine să spunem că ne este milă de furnizorii noștri de gaz și electricitate, când ne uităm pe noile măsuri pe care autoritățile le vor dispune, ca sancțiuni, împotriva lor.

Aproximativ două milioane de facturi de energie electrică și gaz natural au fost greșite de furnizori, aceștia neaplicând măsurile de sprijin (plafonarea și compensarea). Numeroși consumatori români s-au plâns la ANRE, dar și la Protecția Consumatorilor, motiv pentru care autoritățile au început să adopte măsuri cât mai dure împotriva acelor furnizori de pe piață care încalcă legea.

Așa s-a ajuns la amenzi drastice. PSD, PNL şi UDMR s-au reunit luni, într-o nouă şedinţă a coaliţiei în format online, în cadrul căreia s-au înțeles asupra cuantumului amenzilor pentru acele companii din energie care nu calculează corect facturile clienților, fie ei persoane fizice sau persoane juridice.

Ce-i așteaptă pe furnizori, de fapt

Potrivit înțelegerii dintre liderii coaliției de guvernare, amenzile pentru furnizorii indisciplinați ar urma să ajungă până la 200.000 de lei. Informația a apărut în spațiul public pe surse, după cum relatează mai multe publicații media de la noi din țară, deci e posibil ca această sumă să fie chiar mai mare de atât.

Important de menționat este și faptul că, la finele săptămânii trecute, Ministrul Energiei a publicat OUG cu noua schemă de sprijin pentru facturile la gaze și electricitate.

Românii trebuie să știe faptul că pentru clienţii casnici se prevede acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.

În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii non-casnici, excepţie fiind clienţii non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare.