28 iul. 2022 | 11:53

NATO simulează un posibil atac al Rusiei. Peste 20 de avioane militare survolează spațiul aerian al României

ULTIMA ORĂ
NATO simulează un posibil atac al Rusiei. Peste 20 de avioane militare survolează spațiul aerian al României

Peste 20 de aeronave militare din șapte state membre ale NATO, precum și sisteme de supraveghere aeriană și apărare cu baza la sol participă joi, 28 iulie, în spațiul aerian al României, la un exercițiu comun condus de Comandamentul Aerian Aliat din Germania. Este vorba despre eVA (enhanced Vigilance Activities sau exerciții de vigilență întărită).

NATO face exerciții militare în spațiul aerian al României

În cadrul operațiunilor militare, organizate de NATO în conformitate cu legislația și standardele internaționale în vigoare, avioane de luptă, de realimentare în aer și de avertizare timpurie, dirijate de controlori în JTAC (Joint Terminal Attack Controllers, zona finală de atac integrat), vor simula distrugerea apărării aeriene a unui potențial adversar, precizează Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Scopul acestui exercițiu este de a demonstra capacitatea alianței occidentale de planificare, coordonare și executare a unei misiuni complexe, multinaționale, de securizare a spațiului aerian al NATO în situația oricărui tip de amenințări sau de atac asupra teritoriului aliat.

Avione F-16 vor zbura la joasă înălțime

Pe timpul desfășurării operațiunii, aeronavele de luptă românești și aliate vor zbura la joasă înălțime, între orele 13.00 și 14.00, în zona localităților Mihail Kogălniceanu și Capu Midia (județul Constanța).

Drept răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Organizația Atlanticului de Nord și-a crescut, în mod semnificativ, capacitatea de apărare și descurajare, inclusiv prin întărirea prezenței pe flancul estic, prin dislocarea de forțe și mijloace aliate suplimentare în toate mediile (terestru, aerian și maritim), mai spun reprezentanții MApN.

Țările europene care regândesc serviciul militar

Între timp, efectele războiului din Ucraina determină țările europene să regândească serviciul militar. Marea Britanie renunțase la el în 1963; Belgia a făcut același lucru în 1992. Apoi, între 2004 și 2011, o mare parte a Europei nu mai avea armata obligatorie. Doar Danemarca, Estonia, Finlanda, Cipru, Grecia, Austria și Elveția nu au abandonat niciodată recrutarea, dar au relaxat unele reguli. În 2006, Viena a redus serviciul militar la doar șase luni.

Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a fost primul șoc care a determinat mai multe guverne europene să-și regândească decizia. Ucraina a readus recrutarea în același an, ceea ce i-a permis să adune o armată vastă de profesioniști și rezerviști în actualul său război cu Rusia.

În 2015, Lituania a reintrodus parțial serviciul militar, iar Norvegia a devenit prima țară europeană care a băgat serviciul militar obligatoriu pentru femei. Doi ani mai târziu, Suedia a reimpus proiectul militar. Franța a început să urmeze serviciul militar recent reintrodus, cunoscut sub numele de SNU, notează Euronews.

Care este situația în România

În România, care a respins reintroducerea serviciului militar în urmă cu câțiva ani, MApN a prezentat, luna aceasta, un proiect de lege care va obliga Diaspora să se întoarcă acasă în termen de 15 zile pentru recrutare în caz de stare de urgență sau de război.