19 mai 2022 | 09:10

Moscova se laudă că a scăpat de criza financiară. Inflația a încetinit, rubla s-a apreciat, transmit oficialii ruși

ULTIMA ORĂ
Moscova se laudă că a scăpat de criza financiară. Inflația a încetinit, rubla s-a apreciat, transmit oficialii ruși

Kremlinul e convins că a evitat o criză financiară, generată de invazia în Ucraina și sancțiunile impuse de Occident Rusiei. Specialiștii ruși spun că rubla se apreciază, iar datele economice s-ar îmbunătăți. Analiștii atrag atenția însă că sunt ascunse sub preș mai multe probleme ale Moscovei.

Rusia spune că rubla e în creștere. Anunțul specialiștilor

Chiar dacă inflaţia din Rusia e la cote mari, sunt prezentate indicii că creşterile de preţuri încetinesc şi vor continua să o facă, în timp ce rubla a trecut de la un minim istoric în martie la cea mai performantă monedă din lume în 2022.

Oficialii ruși spun că indicatorii de activitate economică prezintă o creștere, iar Moscova a reuşit până acum să evite situaţia de neplată a datoriei sale în valută, în ciuda sancţiunilor occidentale. Moscova a atins în aprilie un maxim al ultimilor 20 de ani, ajungând la o inflație de 17,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în creştere de la 16,7% în martie, dar majorările preţurilor încep să dea semne de încetinire.

Citește și: Capcana în care pot cădea milioane de români cu rate la bănci: paradoxal, mulți economiști o recomandă, dar ar putea aduce ruina

”Voi vorbi separat despre inflație. În momentul de față, se stabilizează. Însă, în același timp, după cum știm cu toții, prețurile de consum au crescut considerabil și au ajuns la 9,4%.

La 8 aprilie, rata anuală a inflației de stat era de 17,5%. Le atrag atenția colegilor de la guvern și de la Banca Centrală cu privire la această problemă. Știm cu toții că aceasta este o valoare mare a inflației, iar oamenii deja simt asta în bugetele familiei, simt cum au crescut prețurile.

Trebuie să ne sprijinim cetățenii, să-i ajutăm să treacă peste creșterea inflației.”, anunțase Vladimir Putin în urmă cu o lună.

Pe de altă parte, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să crească în luna aprilie până la 8,1%, de la 7,8% în luna martie, iar statele cu cele mai ridicate rate fiind Estonia (19,1%), Lituania (16,6%), Cehia (13,2%), Letonia (13,1%), Bulgaria (12,1%) şi România (11,7%), arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

Citește și: România a avut o creștere economică de peste 5%. Comisia Europeană afirmă contrariul: o încetinire în 2022 din cauza inflației