Momentul zilei în care mănânci ar putea face o diferență asupra sănătății mintale: ce se-ntâmplă dacă iei gustări noaptea

Momentul zilei în care mănânci ar putea face o diferență asupra sănătății mintale: ce se-ntâmplă dacă iei gustări noaptea

Potrivit unor noi cercetări, limitarea meselor la orele de zi ar putea ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta depresie sau anxietate. Iată ce impact are ora la care mănânci asupra sănătății mintale.

Atunci când un ceas normal al corpului intern este întrerupt, cum ar fi dacă este treaz în timpul orelor tipice de somn, poate avea un impact negativ asupra stării de spirit și a bunăstării emoționale a unui individ. De fapt, efectele negative par să fie mai grave cu cât un ceas biologic este zdruncinat mai tare.

Așadar, cum putem proteja lucrătorii în ture, cum ar fi asistentele, agenții de securitate și pompierii – care reprezintă până la 30% din forța de muncă globală – de sănătatea mintală precară, menținând în același timp servicii cruciale non-stop?

Ce face mâncarea asupra sănătății mintale

Melatonina și terapiile cu lumină sunt deja investigate ca soluții. Acum, cercetătorii propun o altă potențială soluție: modificarea orei de masă, conform unui nou studiu.

„Descoperirile noastre deschid ușa pentru o nouă strategie comportamentală de somn/circadian, de care ar putea beneficia și persoanele care se confruntă cu tulburări de sănătate mintală”, spune neurologul Sarah Chellappa, care a ajutat la efectuarea studiului randomizat în timp ce lucra la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

„Studiul nostru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care constată că strategiile care optimizează somnul și ritmurile circadiene pot ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale”.

Echilibrul hormonal tipic al corpului uman fluctuează pe parcursul zilei în funcție de ceasul circadian, iar dovezile sugerează că mesele de noapte se nu sunt bune pentru metabolism. Acesta ar putea fi o parte din motivul pentru care lucrătorii în schimburi tind să aibă un indice de masă corporală mai mare.

Dereglarea controlului glicemic este, de asemenea, un factor de risc comun pentru tulburările de dispoziție. În plus, depresia și obezitatea merg adesea mână în mână, într-un cerc vicios care crește riscul și severitatea oricărei afecțiuni.

Având în vedere aceste constatări, cercetătorii analizează dacă evitarea meselor pe timp de noapte ar putea îmbunătăți bunăstarea lucrătorilor în schimburi. Acesta este încă un domeniu de cercetare în curs de dezvoltare, dar acest studiu recent sugerează că luarea meselor în timpul zilei ar putea ajuta la prevenirea vulnerabilităților de dispoziție asociate cu munca de noapte.