Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv de ÎCCJ în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu

Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv de ÎCCJ în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea pronunţa, luni, 20 iunie, sentinţa definitivă în dosarul în care Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în legătură cu menţinerea în funcţie a unui senator incompatibil.

Zi grea pentru Călin Popescu-Tăriceanu la ÎCCJ

Update 12.26. Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu.

Știrea inițială: Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă dată de judecători prin care fusese declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.

În primă instanţă, cei doi au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la ÎCCJ, după ce procurorul Irina Kuglay a solicitat achitarea pe motiv că textele de lege în baza cărora fostul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată „generează confuzie”. Kuglay a luat decizia fără a se consulta cu procurorii care au anchetat acest caz. Ulterior, Parchetul General a făcut apel, urmând ca un complet de cinci judecători să dea verdictul final.

Acuzații grave la adresa politicianului

Potrivit Parchetului General, în baza Legii nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate pentru funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o demnitate publică trei ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal). Drept urmare, politicianul a folosit fără drept calitatea de senator. În acest sens, Marciu a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, susţin procurorii.

Cât despre Tăriceanu, procurorii spun că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului desenator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin.1lit. (e) comb. cu alin. 2 lit. (c) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator, „a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016, a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia desenator poziţia următoare”.

„Ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală”

De asemenea, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, fostul premier al României l-a ajutat pe Cristian Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate. În martie 2020, Tăriceanu a fost audiat de procurori, acesta explicând că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, ei neavând atribuţii de funcţionari.

Călin Popescu-Tăriceanu mai are pe rol un dosar la Instanţa supremă, fiind judecat pentru că ar fi primit o mită de 800.000 de dolari în dosarul licenţelor Microsoft. În plus, politicianul a fost implicat şi într-un dosar legat de retrocedarea frauduloasă a Fermei Băneasa, în care a fost achitat pentru mărturie mincinoasă.

Citește și: