Milionarul Cristian Burci, trimis în judecată de DIICOT în dosarul Romvag Caracal. Ce acuzații i se aduc

Milionarul Cristian Burci, trimis în judecată de DIICOT în dosarul Romvag Caracal. Ce acuzații i se aduc

Vești de ultimă oră despre milionarul român Cristian Burci. Omul de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în dosarul Romvag Caracal. Prejudiciul se ridică la o sumă uriașă. Decizia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism vine după o anchetă de șase ani. Atât Burci, cât și alte șase persoane, printre care un cetățean german, sunt acuzați de fapte grele.

Probleme mari pentru Cristian Burci

DIICOT l-a trimis în judecată pe gurul media Cristian Burci în dosarul Romvag Caracal, pentru un prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro. Afaceristul a fost patronul Prima Tv și a investit în cotidianul Adevărul. Anunțul procurorilor români vine după o anchetă îndelungată.

Afaceristul român a fost trimis în judecată de DIICOT

Mai exact, atât Burci, cât și alte persoane, printre care un cetățean german, sunt acuzați de devalizarea producătorului de vagoane Romvag Caracal. De asemenea, sunt investigați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani. La momentul actual, Cristian Burci este plecat din România, dar a susținut că părăsirea țării nu are legătură cu dosarul Romvag.

„Prin rechizitoriul din data de 16.03.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 7 inculpați (6 cetățeni români și un cetățean german, parte din aceștia având calitățile de președinte consiliu de administrație societate tip holding, director general, director financiar, avocat și practician în insolvență în cadrul unei societăți de insolvență desemnată ca administrator judiciar), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2002, prin intermediul unei societăți comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, au fost înființate sau preluate, direct sau prin interpuși, mai multe societăți comerciale cu sediul în Europa, inclusiv în România (între care și o societate comercială cu sediul în municipiul Caracal cu tradiție în producția de material rulant).

În urma probatoriul administrat în cauză a rezultat că, începând cu anul 2006, prin intermediul societății comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, a fost derulată o activitate infracțională cu scopul de a decapitaliza societatea comercială din municipiul Caracal și de a o lipsi de lichiditățile necesare desfășurării activităților curente.

Această modalitate de a acționa a reprezentat o „politică de management” la nivelul societății de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administrație/conducerii executive a societății intra-grup din municipiul Caracal, politică ce a fost aplicată și în ceea ce privește alte două societăți comerciale cu sediul în România cu tradiție în producția de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferată)”, se arată în informarea DIICOT.

Ce acuzații i se aduc milionarului

Acuzațiile aduse de DIICOT persoanelor implicate în acest dosar sunt numeroase. Astfel, în intervalul ianuarie 2006 – octombrie 2012, prin intermediul consiliului de administrație au fost efectuate operațiuni ce au redus drastic disponibilitățile bănești și patrimoniul societății vizate de activitatea infracțională.

Procurorii români au descoperit operațiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor sume de bani importante, reprezentând capitalul de lucru al societății; acordarea și plata de împrumuturi/consultanță cu caracter fraudulos, fie către firme intra-grup, fie către alte companii pe care unul dintre inculpați le controla; angajarea unui credit bancar sindicalizat de 100.000.000 euro cu garantarea reciprocă a universalității bunurilor deținute.

Are dosar penal la DNA

Anul trecut, afaceristul român a fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, dirijat de DNA. Cristian Burci este acuzat de cumpărare de influență în legătură cu vizita din 2017 a lui Liviu Dragnea, pe atunci președinte PSD, la inaugurarea mandatului președintelui american Donald Trump.

Citește și: