Mii de oameni afectați de suspendarea zborurilor Blue Air: ce fac românii de peste graniță, dar cei de pe Otopeni

Mii de oameni afectați de suspendarea zborurilor Blue Air: ce fac românii de peste graniță, dar cei de pe Otopeni

Blue Air a suspendat ieri, din senin, toate zborurile pe care le operează înspre și dinspre România, până pe 12 septembrie. Explicația gestului are legătură cu popririle aplicate pe conturile companiei de către Ministerul Mediului pentru neplata unor amenzi. În contextul în care nu-și poate plăti datoriile către furnizori din acest motiv, oficialii companiei aeriene afirmă că altă soluție nu a existate.

În acest context, mii de oameni au ajuns să-și transforme vacanța într-un coșmar. Câteva sute au ajuns pe Otopeni, au făcut procedurile de îmbarcare, doar ca apos să revină la Plecări și să fie nevoiți să se întoarcă acasă. Concediul, anulat. Semnificativ mai tristă este situația sutelor de români care au rămas blocați peste graniță și, momentan, nu se pot întoarce acasă.

Ce se întâmplă cu clienții Blue Air

Ministrul Transporturilor a afirmat că va aloca 5 milioane de lei companiei Tarom pentru a trimite aeronave care să aducă acasă românii afectați de oprirea zborurilor Blue Air. În teorie, la un moment da, acești bani vor fi recuperați de la Blue Air, deși este improbabil să se mai întâmple asta.

Dincolo de acest detaliu, românii care sunt afectați de această situație trebuie să apeleze la cel mai apropiat serviciu consular sau misiune diplomatică a României. Datele de contact le găsești la adresa https://econsulat.ro/Home/DateDeContact. De asemenea, pot folosi numărul de telefon 0040751084537 sau adresa de email callcenter@mae.ro. MAE semnalează însă că, în cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup. După centralizarea datelor celor care au rămas peste graniță din cauza întreruperii zborurilor Blue Air, aeronave Tarom vor fi pregătite să îi aducă în țară.

Referitor la cei care nu au mai putut să plece, pasagerii care au achiziţionat direct bilete de la Blue Air îşi pot recupera banii şi compensaţiile aferente în baza Regulamentului European care stabilește norme comune privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, potrivit Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.