06 sept. 2022 | 20:35

Ședință de urgență la Guvern pe tema haosului provocat de Blue Air. Executivul trimite aeronave Tarom pentru românii blocați în aeroporturi

ULTIMA ORĂ
Ședință de urgență la Guvern pe tema haosului provocat de Blue Air. Executivul trimite aeronave Tarom pentru românii blocați în aeroporturi
Anunțul Blue Air conform căruia va suspenda toate zborurile din și spre România până pe 12 septembrie a afectat o mulțime de români. Pe aeroportul Henri Coandă, dar și alte aeroporturi ale lumii, românii așteaptă soluții ca să se poată întoarce în țară sau să plece, după ce mii de zboruri s-au anulat. Blue Air are proprire pe conturi, o măsură luată de Administrația Fondului de Mediu din cauza datoriilor imense ale companiei aeriene.

Ședință de urgență după suspendarea zborurilor Blue Air

Update 20.35. Premierul și miniștrii au decis să trimită aeronave Tarom pentru românii blocați în aeroporturi din cauza deciziei Blue Air.

„S-a activat un număr unic la care cetatenii romani aflati pe aeroporturi din afara tarii isi pot semnala prezenta si pot solicita asistenta consulara si sprijin pentrt a ajunge acasa. Numarul de telefon este: 0040751084537..

Dupa ce vor fi centralizate datele cetatenilor romani in afara tarii, aeronavele Tarom vor fi pregatite sa efectueze zborurile necesare pentru ca romanii sa ajunga in siguranta acasa. Trebuie doar ca ceteanii romani afectati de suspendarea zborurilor sa isi semnaleze prezenta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Acum, premierul și miniștrii responsabili discută într-o ședință de urgență despre situația românilor afectați de decizia Blue Air.

„Am vorbit să deblocheze situația, pentru că nu putem lăsa românii să aștepte în aeroporturile din care urmau să vină către țară. Este vorba de 3.000 de români (…) Am vorbit cu domnul ministru și urmează să analizăm și să luăm o decizie”, spunea înainte de această ședință premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Mediului, apel la companie să reia zborurile

Mministrul Mediului a cerut companiei să reia zborurile.

„În legătură cu suspendarea zborurilor de către compania Blue Air, Ministerul Mediului face următoarele precizări: conturile au fost blocate de AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu – n. r.) din cauza faptului că Blue Air are o datorie de peste 28 milioane de lei la bugetul AFM.

Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanţe.

Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie.

Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători, să-şi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe care legală acest diferend”, a spus ministrul Mediului.

Ce a transmis Blue Air

„Datorită unei situaţii neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până luni, 12 Septembrie 2022”, potrivit oficialilor companiei.