Mii de elevi vor fi nevoiți să stea în frig la școală. Facturile la energie electrică au paralizat finanțele școlilor engleze

Mii de elevi vor fi nevoiți să stea în frig la școală. Facturile la energie electrică au paralizat finanțele școlilor engleze

Mii de copii ar putea fi nevoiți să poarte paltoane în sălile de clasă pentru a se încălzi, deoarece facturile la energie electrică în creștere paralizează finanțele școlilor, a recunoscut astăzi șeful unui fond pentru educație.

Richard Evans, directorul executiv al Vale Academy Trust, a declarat că personalul din cele opt școli ale organizației se va confrunta în această iarnă cu o alegere dură între încălzire sau predare.

În școlile primare și secundare ale trustului din zona Oxford și Abingdon sunt mii de copii cu vârste cuprinse între patru și 18 ani.

Dar, pe măsură ce criza costului vieții continuă să se adâncească pentru națiune, facturile de încălzire s-au cvadruplat, ceea ce ar putea duce școlile trustului în deficit.

Evans a declarat că rezultatul a fost că a trebuit să se facă „alegeri dificile” pentru a echilibra conturile.

„Dacă ne uităm la școlile noastre primare, fiecare dintre ele se confruntă cu o creștere de 40.000 de lire sterline numai în aceste costuri – încălzire și personal, a spus el.

Iar pentru școlile secundare este în jur de 300.000 de lire sterline fiecare, în funcție de numărul de personal”.

Bugetele, care au fost stabilite în aprilie, nu au luat în calcul nivelul actual al inflației de 11,1% – cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani.

Școlile sunt obligate să mărească salariile profesorilor

Majorarea vine în contextul în care profesorii au primit o creștere salarială din partea guvernului – bani care vor trebui să fie găsiți de școlile care se luptă deja cu solduri bancare tot mai mici.

„Există puține posibilități de a face economii – cel mai mare cost, 85% din bugetul nostru, este cheltuit pe personal”, a declarat Evans.

„Avem un număr tot mai mare de copii cu nevoi speciale și ei trebuie să fie sprijiniți, așa că trebuie să angajăm mai mult personal, deci aceste costuri cresc”.

Pentru a reduce costurile, în toate clădirile trustului a fost montat iluminat cu LED-uri, dar facturile sunt în continuare în creștere.

„Noi, ca trust, nu am decis încă ce trebuie să facem. Dar s-ar putea să fim nevoiți să le cerem copiilor să poarte paltoane și în sălile de clasă”.

Se așteaptă ca guvernul să anunțe planurile de a colecta 20 de miliarde de lire sterline din impozite, alături de reduceri ample de cheltuieli, în cadrul declarației de toamnă de astăzi.

„Nu am prea multe speranțe de a obține mai mulți bani. Nu mă aștept la vești bune”, a spus Evans.

Departamentul pentru Educație a declarat anterior că recunoaște dificultățile și a precizat că oferă o finanțare de bază de 53,8 miliarde de lire sterline.

Angajamentul a venit pe fondul unui avertisment potrivit căruia școlile și colegiile din întreaga țară se confruntă cu perspectiva de a face reduceri semnificative doar pentru a-și plăti facturile de energie.

Un sondaj realizat luna trecută de Association of School and College Leaders (ASCL) a arătat că mulți directori de școli și licee doresc să reducă numărul de cadre didactice și de personal auxiliar și să mărească numărul de clase în încercarea de a economisi bani.