Mesajele ascunse din zidurile Casei Poporului: tunele misterioase și camere secrete ale celei mai iconice construcții din România

Mesajele ascunse din zidurile Casei Poporului: tunele misterioase și camere secrete ale celei mai iconice construcții din România

Mesajele care stau ascunse în zidurile Casei Poporului dăinuie de peste trei decenii acolo. Află cine a scris aceste mesaje, dar și ce alte secrete ascunde Palatul Parlamentului.

Casa Poporului este una dintre cele mai vizitate obiective turistice din București. În cazul în care te afli într-un tur ghidat, ai putea afla câteva dintre secretele acestei construcții maiestuoase care a fost ridicată în timpul perioadei comuniste.

Construcția acestei clădiri a început în anul 1984 și, potrivit proiectului, aceasta ar fi trebuit finalizată în termen de doi ani. Cu toate acestea, termenul a fost prelungit până în 1990 și chiar și după trei decenii, această construcție masivă nu este terminată.

În prezent, doar 400 de încăperi și 2 săli de ședințe sunt finisate și date în uz, din totalul de 1.100 de camere de care dispune Casa Poporului. Palatul Parlamentului are patru niveluri subterane și două adăposturi antiatomice, pentru că la acea vreme, fostul dictator Nicolae Ceaușescu se temea de un posibil război nuclear.

Acest proiect a luat naștere în timpul Războiului Rece, iar fostul dictator era îngrijorat atât de bombele atomice cât și de revolta poporului. Astfel, Ceaușescu a cerut construcția unor tuneluri subterane care l-ar fi ajutat să ajungă în siguranță la aeroportul Otopeni.

Unul dintre cei care au lucrat la construcția uriașei clădiri, inginerul Traian Popp a afirmat că există un tunel care face legătura între subsolul Casei Poporului și metrou. Acest tunel s-ar afla undeva între stațiile Izvor și Politehnica. Cu toatea acestea, inginerul afirmă că nu exista un metrou secret care să ajungă până la aeroport.

Pentru ca acest proiect să devină realitate, între 20.000 și 100.000 de oameni au lucrat pe șantier, uneori chiar și în trei schimburi. La aceștia se mai adaugă 200 de arhitecți care erau coordonați de către Cezar Lăzărescu. Fostul șef-arhitect are o poveste mai puțin cunoscută de către cei care vizitează construcția megalomană.

Mesajele lăsate pe zidurile Casei Poporului

Acestuia i-a fost dărâmată casa pentru ca noul Bulevard Victoria Socialismului să poată lua naștere. Pentru același proiect, aproape tot cartierul Uranus a fost pus la pământ, iar 57.000 de familii au fost obligate să se mute din zona respective.

Din cauza gândurilor că și-a pierdut casa, Lăzărescu a făcut un atac cerebral și a murit, locul fiindu-i luat de către Anca Perescu. Muncitorii, la rândul lor au lăsat numeroase povești în spate. În timp ce unele erau pline de amuzament, altele erau de-a dreptul înfricoșătoare.

Unii dintre acești muncitori și-au pierdut viața pe acest șantier. Astfel, potrivit unor documente, 27 de persoane au murit în accidente de muncă, iar unele zvonuri arată că unii dintre ei au fost chiar uciși pentru a păstra secretul tunelurilor și al camerelor secrete de acolo.

mesajele casei poporului
Casa Poporului este a doua constructie administrativa ca marime din lume, dupa Pentagon

Fostul arhitect-șef, Anca Petrescu a infirmat însă aceste zvonuri, spunând că în momentul în care un muncitor murea, procurorii militari demarau o anchetă. În continuare, Casa Poporului este una dintre cele mai grandioase construcții din țară și nu numai.

Aceasta este a doua ca mărime dintre construcțiile aflate pe glob, după Pentagon și are o înălțime de 84 de metri, iar suprafața sa ajunge la 360.000 de metri pătrați, fiind compusă din 23 de corpuri. În anul 1990, Rupert Murdoch a dorit să achiziționeze clădirea cu 1 miliard de dolari, ofertă care a fost refuzată.

16:52 / 17.06.2022