Fata din nuc, micuța spion care și-a dat viața pentru România, la numai 12 ani: „Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”

ACTUALITATE
Fata din nuc, micuța spion care și-a dat viața pentru România, la numai 12 ani: „Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea
12 aug. 2022 | 19:07

Măriuca Zaharia, cunoscută și sub titulatura de „fetița din nuc” este una dintre eroinele Primului Război Mondial, remarcându-se în 1917, la Mărășești, după cum vei afla în continuare.

Războiul este un eveniment îngrozitor care nu a ajutat pe nimeni, niciodată, în ciuda a tot ceea ce se spune. Cel mai bun exemplu este situația curentă din Ucraina. Indiferent în ce „bune intenții” ar fi învăluite, conflictele armate curmă vieți omenești nevinovate, de dragul ambițiilor câtorva oameni ce nu vor vedea frontul niciodată.

Din păcate, uneori este nevoie ca eroii să fie copii, adică acele ființe care ar trebui să-și trăiască primii ani din viață în armonie. Lucrul acesta nu s-a întâmplat cu Măriuca Zaharia, fetița de 12 ani care a ales eroismul în detrimentru copilăriei.

Mariuca Ion Zaharia

Maria Ion Zaharia

Măriuca Zaharia, „fetița din nuc”: „Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”

Măriuca Zaharia s-a născut în anul 1905, în Pădureni, un sat micuț din imediata apropiere a Mărășeștiului. Cu toate că nu se știu prea multe lucruri despre viața sa de dinainte de a împlini vârsta de 12 ani, istoria o cataloghează ca fiind o adevărată eroină, în ciuda vârstei fragede de la acea vreme. A dat dovadă de iubire de țară, în loc să se joace și să-și trăiască copilăria. „Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”, ar fi fost Măriuca auzită spunând. Și a făcut.

Bătălia de Mărășești a avut loc între 6 august și 3 seprembrie 1917, aceasta fiind cea mai importantă misiune militară la care a participat Armata Română, în Primul Război Mondial, fiind, deopotrivă, definitorie pentru situația ulterioară și intrând în „triumviratele” luptelor, alături de Oituz și Mărăști.

Scriitorul Dumitru Almaș scria în „Povestiri Istorice”: „La Mărăşeşti s-a dat cea mai grea, mai îndelungată şi mai eroică bătălie din timpul primului război mondial. Pe locul acela s-a înălţat un munument impresionant, un mausoleu închinat eroilor. în el se află şi mormântul unei fetiţe: Maria Ion Zaharia. Să vă explic, dragii mei, de ce se află aşezată acolo, la loc de mare cinste, printre osemintele a zeci de mii de ostaşi eroi, jertfiţi în luptă”.

“Vreau să fac și eu ceva pentru ţara mea!”, acestea sunt cuvintele care îi sunt atribuite Măriucăi Zaharia.

„Vreau să fac și eu ceva pentru ţara mea!”, acestea sunt cuvintele care îi sunt atribuite Măriucăi Zaharia.

Fetița din nuc a anunțat victoria, dar n-a mai apuca să se bucure de ea

Măriuca trăia în satul Răzoare, la casa bunicului ei, Ion Zaharia, aflăm de la același autor. „Frontul a ajuns în dreptul satului lor şi acolo se da o cumplită bătălie între armata română şi cea germană. De aceea satul a fost evacuat: adică toţi sătenii şi-au luat ce au putut fiecare şi au plecat în altă parte, la adăpost, în munţi. Numai moş Ion Zaharia a rămas în casa lui. A săpat şanţ adânc în livadă. Aici se ascundea ori de câte ori nemţii bombardau satul”.

Soldaţii români își instalaseră un post de observaţie tocmai în nucul lui moş Zaharia, bunicul fetei. „Un ostaş urca în vârful acelui pom, se aşeza pe ramurile mai groase, ascuns în frunze. Şi de acolo, cu un binoclu, suprave­ghea mişcările duşmanului. Ceea ce vedea, povestea sergentului care sta jos, la tulpina nucului, cu receptorul telefonului în mână. Sergentul transmitea artileriştilor, prin telefon, cele văzute“, notează, de asemenea, autorul.

Așadar, Măriuca îl urmărea pe soldatul din nuc. „Vezi, Măriuca? Acolo sunt tranşeele nemţilor,” arăta ostaşul. Dincolo, vezi? Se pregătesc de atac… Sergent, comunică: mişcări inamice drept în faţă, la patru km”.

Fata a învățat, la rândul ei, cum se face. În plus, fiind tânără, o ajutau și ochii. Într-o zi, soldatul e lovit și moare, astfel că fata îi continuă treaba, anunțându-i pe camarazii acestuia de tragedie.

„Măriuca, i-a spus ofiţerul, de la celălalt capăt al firului, continuă tu să ne informezi” – ceea ce a și făcut.

Urcată iar în nucul distrus de bombardament, Măriuca i-a anunțat pe români că inamicul se retrăgea, fiind, mai degrabă, în defensivă. Totuși, fetița nu a apucat să se bucure mult de această victorie că un glonț i-a trecut prin piept, omorând-o.

Dacă vei vizita vreodată Mausoleul de la Mărăşeşti, vei vedea acolo criptă de onoare şi un monument, în cinstea fetei.

Maria-zaharia-fetita-din-nuc

Mausoleul de la Mărășești

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele