Întâlnirea neașteptată pentru înlăturarea lui Vladimir Putin. Ce scenarii sunt în discuție pentru „deputinizare”. Cei mai acerbi critici ai liderului rus s-au întâlnit ieri la Vilnius, capitala Lituaniei, pentru un summit de criză. Acolo, la trei luni de la debutul războiului din Ucraina, actuali şi foşti politicieni, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, dar şi experţi în diverse domenii au vrut să exploreze modalităţi de a pune capăt domniei lui Vladimir Putin, după aproximativ 23 de ani de când se află la putere.
Potrivit tabloidului German Bild, conferința a fost inițiată de către ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis. În total, la această întâlnire au participat 70 de persoane, printre care și ruși care locuiesc de mai mult timp în străinătate. Conform unui corespondent Bild, unul dintre aceștia a ținut un discurs în care a comparat regimul liderului de la Kremlin cu regimul lui Hitler din Germania nazistă.
Totodată, un alt participant la această întâlnire a subliniat faptul că Occidentul nu înțelege în totalitate motivele ideologice ale lui Vladimir Putin.
„Putin crede că ruşii sunt superiori etnic faţă de ucraineni. De aceea are dreptul să-i subjuge. Şi de aceea Rusia are nevoie urgentă de „de-putinizare”. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a spus vorbitorul.
Tabloidul Bild a notat că trei scenarii pentru răsturnarea de la putere a lui Vladimir Putin s-au discutat la această conferinţă. Conform primului scenariu, cel mai puţin probabil, regimul existent se va destrăma, fapt care duce la noi alegeri în ţară.
Al doilea scenariu adus în discuție l-ar reprezenta o lovitură de stat militară, în urma căreia guvernul din Rusia se va slăbi. Al treilea scenariu – experţii şi politicienii sunt de părere că cea mai dureroasă opţiune pentru Federaţia Rusă este o revoltă în masă din cauza foametei şi a sărăciei, fapt care ar putea duce la un război civil în interiorul ţării şi, drept urmare, la căderea regimului Putin.
Vladimir Putin ocupă pentru a patra oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pe 24 februarie, Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Azi, în a 94-a zi de război cu Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că situația din Donbas este „foarte dificilă” și că forțele Moscovei și-au concentrat armata în atacurile din est. Însă în ciuda acestui fapt, Ucraina nu este dispusă să renunțe la teritoriile sale, „nici la Crimeea, nici la Donbas”, potrivit președintelui ucrainean.