Marele scandal cu Glovo. Acuzații la nivel înalt, e-mailuri interne de tipul filmului mafiot „Nașul”

Marele scandal cu Glovo. Acuzații la nivel înalt, e-mailuri interne de tipul filmului mafiot

Start-up-ul de origine spaniolă Glovo, cel care operează în România populara platformă de livrări, este bănuit că ar fi încălcat legile antitrust. Până acum nu există o concluzie clară, cei implicați beneficiind de prezumția de nevinovăție. Ceea ce știm însă, este ca Executivul European face verificări.

Vizată de controalele Comisiei Europene va fi și compania-mamă a Glovo, Delivery Hero. Cum s-a ajuns aici? Ei bine, Pe 6 iulie Comisia Europeană a transmis că a deschis la mai multe companii de livrări din Uniunea Europeană.

Verificările au la bază legislația împotriva cartelurilor și a practicilor de afaceri restrictive. Ceea ce este interesant este că anunțul Comisiei venea la fix o zi după ce Glovo a anunțat oficial că a finalizat tranzacția cu Delivery Hero. Acesta din urmă este o companie de origine germană, care în baza tranzacției cu Glovo a ajuns să dețină 94% din acțiunile spaniolilor.

E-mail desprins din filme cu mafioți

Jurnaliștii britanici vin cu o dezvăluire care îmbracă toată această poveste cu un aer de film.

Presa din Regat a publicat un e-mail foarte interesant, pe care șeful Glovo insufla subalternilor misiunea de a domina mai multe piețe pe care compania spaniolă este prezentă. Vizată de acest obiectiv de atingere a supremației era și România!

„Credem, cu tărie, în câștigarea tuturor piețelor noastre, ca parte fundamentală a strategiei noastre, și în a domina oriunde este posibil. Noi numim dominație atunci când câștigăm circa 70% din cota de piață. Prin această tranzacție, avem ocazia să ne consolidăm poziția de platformă de livrări dominantă într-un grup de țări cu peste 40 de milioane de oameni. (…) Mai trebuie să migrăm acei utilizatori, parteneri, curieri și angajați la Glovo (de la firmele pe care le-a cumpărat de la Delivery Hero – n.r.)” – le-ar fi spus Oscar Pierre, cofondator și CEO al Glovo, subalternilor săi.

Se pare că transmiterea acestui mesaj coincide cu un alt moment cheie, în care Glovo făcea pași mari către extindere. Vorbim despre anul 2021 și achiziția afacerilor Delivery Hero din cinci țări est-europene.