Marcel Ciolacu anunță „singura soluție care poate opri scumpirile” în România. PSD face apel la colegii din coaliție

Marcel Ciolacu anunță „singura soluție care poate opri scumpirile” în România. PSD face apel la colegii din coaliție

Social-democrații, în frunte cu Marcel Ciolacu, susțin că au soluția care poate opri scumpirile în România. PSD face apel la colegii din coaliția de guvernare și cere reluarea discuțiilor pe tema reglementării prețurilor la energie și gaze pe o perioadă limitată. Potrivit lor, „realitatea economico-socială o impune”.

PSD solicită plafonarea prețurilor la energie și gaze pe o perioadă limitată

„PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație. Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor”, susține Partidul Social Democrat.

Singura soluție pentru a stopa avalanșa scumpirilor

În opinia formațiunii politice de stânga, perioada grea prin care trecem trebuie să unească partidele, nu să le dezbine, pentru a găsi cele mai bune idei: „De aceea, credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie. PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”, mai transmite Marcel Ciolacu.

Consum energie electrică pentru perioda 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023

Reamintim că, în luna martie, Executivul a prelungit plafonarea prețurilor la energie cu un an. Astfel, pentru consumul din perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de electricitate/operatorii de distribuţie este:

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienţii casnici cu un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • max. 0,8 lei/kWh (TVA inclus), în cazul românilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru clienţii noncasnici.

Consum gaze naturale pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023

La gaze naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizori arată așa:

  • max. 0,31 lei/kWh ( TVA inclus) – clienţi casnici;
  • max. 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienţii noncasnici al căror consum anual de gaze (realizat în anul 2021) este de cel mult 50.000 MWh.

După adoptarea OUG, președintele Marcel Ciolacu (PSD) a susținut că ordonanța va acţiona ca „un scut” atât pentru români, cât şi pentru firme, „care nu vor mai trăi zilnic sub spectrul unor scumpiri dureroase”.