21 nov. 2022 | 15:53

Magnații dau de pământ cu monedele virtuale: otravă de șoareci, fraudă și iluzii. Sunt ca o boală venerică

ACTUALITATE
Magnații dau de pământ cu monedele virtuale: otravă de șoareci, fraudă și iluzii. Sunt ca o boală venerică

Nu e deloc redus numărul miliardarilor lumii care consideră că investițiile în criptomonede sunt o păcăleală cu un risc uriaș. Acum, vocile celor ce afirmă acest lucru s-au înmulțit.

Cea mai recentă opinie vehementă împotriva criptomonedelor a fost exprimată de reputatul Charlie Munger, un apropiat al celui mai popular investitor de pe Wall Street, magnatul Warren Buffet.

Opinia lui Munger despre monedele virtuale, despre aurul digital – așa cum sunt ele denumite de adepți – este una tranșantă și, am putea spune, exprimată în termenii cei mai duri.

Aceste active digitale sunt o iluzie, sunt o nebunie curată, crede marele colaborator al lui Buffet.

Potrivit lui, aceștia sunt bani pentru cei care răpesc copii, sunt ca o boală venerică. Criptomonedele sunt, mai afirmă magnatul, o otravă pentru șoareci, o demență.

De ce sunt criptomonedele o iluzie și o mare fraudă, în ochii acestui bogătaș

„Ideea că este acel lucru nou, că orice copil poate deveni miliardar… Este o nebunie, o demență…”, a afirmat investitorul ajuns la impresionanta vârstă de 98 de ani, deci putem spune că a avut suficient timp în care să experimenteze piețele financiare și să-și dea seama de valoarea sau lipsa de valoare a unor active ce au apărut de-a lungul deceniilor.

„Este combinația cea mai proastă; nu-mi plac nici frauda, nici iluzia”, a mai afirmat acesta.

De precizat că acesta este vicepreședinte al Berkshire Hathaway, condusă de miliardarul Warren Buffett. Însuși Buffet și-a exprimat opinii vehemente și negative la adresa criptomonedelor. Într-o declarație din 2018, miliardarul american compara Bitcoin cu o otravă pentru șobolani.

De asemenea, în primăvara acestui an, în cadrul Berkshire Hathaway – adunarea anuală a acționarilor companiei – miliardarul a spus că Bitcoin nu este un activ productiv și nu produce nimic tangibil. Deși criptomoneda e cea mai populară din lume, Buffett spunea că tot nu ar cumpăra acest activ. Și se pare că nu s-a înțelat. Bitcoin valora aproximativ 69.000 de dolari pe unitate în urmă cu un an, astăzi nici 20.000 de dolari nu mai are cotația.

“Dacă va crește sau va scădea în următorul an, sau cinci sau 10 ani, nu știu. Dar singurul lucru de care sunt destul de sigur este că nu produce nimic”, a spus Buffett, în această primăvară.