MAE are un nou purtător de cuvânt. Pe cine a numit ministrul Bogdan Aurescu

MAE are un nou purtător de cuvânt. Pe cine a numit ministrul Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu a numit un nou purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. Este vorba despre Radu Mihail Filip, care are o vastă experienţă atât în Centrala MAE, cât şi în Serviciul Exterior. Acesta a activat în cadrul Ambasadei României în Ucraina (2019 – 2022) şi al Ambasadei României în Republica Moldova (2014 – 2019), în calitate de consilier diplomatic, respectiv secretar II. Bărbatul a gestionat atât comunicarea publică şi relaţia cu presa, cât şi o serie de dosare bilaterale relevante.

Nou purtător de cuvânt la MAE

Anterior, Radu Mihail Filip şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Direcţiei Purtător de Cuvânt şi Comunicare din Centrala Ministerului Afacerilor Externe, contribuind la gestionarea comunicării publice, inclusiv în situaţii de criză care impuneau o acţiune coordonată şi rapidă a instituţiei în situaţii din sfera afacerilor consulare, potrivit MAE.

Cine este Radu Mihail Filip

Noul purtător de cuvânt al MAE este licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi al Facultăţii de Comerţ a Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. Studiile lui Radu Mihail Filip au fost completate cu un master în Construcţie Politică şi Management Electoral în cadrul SNSPA.

De asemenea, oficialul este absolvent al mai multor programe de formare în domeniile politică externă, diplomaţie şi comunicare strategică din cadrul Institutului Diplomatic Român. Acesta s-a născut în anul 1982, în Capitală.

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj în ziua în care Suedia și Finlanda au semnat protocoalele de aderare la NATO

Recent, Ministerul Afacerilor Externe din România a salutat semnarea protocoalelor de aderare la NATO a Suediei și Finlandei. Șeful MAE, Bogdan Aurescu, a lăudat decizia de integrare a celor două state nordice în alianța occidentală militară, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.

„Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută semnarea, la 5 iulie 2022, de către Reprezentanții Permanenți la NATO ai Republicii Finlanda și Regatului Suediei, precum și de către Reprezentanții Permanenți ai statelor Aliate, a Protocoalelor de Aderare la Tratatul Atlanticului de Nord”, a anunțat instituția.

Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm, lăudată de România

MAE consideră că, „în contextul actual de securitate, marcat de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, demersul celor două state nordice reprezintă expresia atașamentului acestora față de comunitatea de valori și spiritul democratic pe care Alianța Nord-Atlantică le apără și le promovează. Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm de a adera la NATO a venit în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate, prin participarea la misiuni și operații Aliate”.