„Măcelarul din Alep”, demis a treia oară de Putin după eșecurile din Ucraina. Cine preia comanda 

„Măcelarul din Alep”, demis a treia oară de Putin după eșecurile din Ucraina. Cine preia comanda 

Vladimir Putin l-a demis, pentru a treia oară, pe comandantul districtului militar de vest, general-colonelul Alexander Juravliov. Decizia vine după ce armata rusă a suferit mai multe înfrângeri dureroase în Ucraina, în ultimele săptămâni. Aleksandr Juravlev (56 de ani) a fost înlăturat de la comanda Districtului Militar de Vest al armatei ruse, potrivit InformNapalm și Defense Express.

Alexander Juravliov a fost demis de Putin

Rusia l-a demis pe comandantul Districtului militar de Vest, Alexander Juravlev, ultimul dintr-o serie de înalţi oficiali concediați după înfrângerile şi umilinţele în războiul din Ucraina, a relatat publicaţia RBC, citată de Reuters.

Juravlev a fost demis miercuri, 28 septembrie, pentru „eșecuri pe front”, chiar în timpul luptelor din jurul Lîmanului, oraș-cheie din regiunea Donețk (estul Ucrainei), recucerit de armata Kievului.

Publicația RBC spune că Alexander Juravliev va fi înlocuit de Roman Berdnikov (general-locotenent). Oficialul militar demis a fost responsabil pentru unul dintre cele mai sângeroase capitole ale războiului din Siria. În perioada în care a activat în Orientul Mijlociu, Juravliov a apelat la muniția cu dispersie în Alep, unde s-a înregistrat o creștere de 791% față de perioada precedentă.

Este numit „Măcelarul din Alep”

În decembrie 2016, rebelii care se baricadaseră în estul orașului Alep s-au predat, iar guvernul sirian și forțele rusești au recucerit teritoriul. La sfârșitul bătăliei, Alexander Juravliov a lăsat comanda armatei ruse din Siria și s-a întors la Moscova, unde a primit cea mai înaltă distincție militară – „Erou al Federației Ruse”.

Ulterior, generalul lui Putin a spus că Siria l-a învățat despre valoarea „ingeniozității militare” și că lecțiile de acolo sunt integrate precum o „componentă organică” în toate antrenamentele militare rusești.

Cine preia comanda Districtului Militar de Vest

În locul lui Alexander Juravliev, la comanda Districtului Militar de Vest, a fost pus Roman Berdnikov. Este a cincea modificare făcută de Ministerul rus al Apărării:

  • Aleksandr Juravlev, care conducea Districtul, a fost demis la 25 mai 2022 din cauza pierderilor uriașe în timpul asaltului de la Izium;
  • Ghenadi Jidko devine comandant, dar, la începutul lunii august, a fost înlocuit de Andrei Sîchevoi;
  • Sîchevoi a condus districtul doar câteva săptămâni, fiind înlocuit de Roman Berdnikov, care a preluat comanda la 26 august. Motivele acestor rotații sunt necunoscute.
  • La 11 septembrie, Berdnikov a fost eliberat din funcție și Juravlev a preluat comanda. După 17 zile, poziția revine iar lui Berdnikov.

Preluarea de către Ucraina a inițiativei în războiul de șapte luni a stârnit consternare în rândul aliaților de la Kremlin și o rară ridiculizare publică a liderilor ruși.

Etichete: