29 sept. 2022 | 17:21

FOTO Ucraina l-a identificat pe generalul rus care a ordonat ororile din Mariupol și atacarea uzinei Azovstal

ULTIMA ORĂ
FOTO Ucraina l-a identificat pe generalul rus care a ordonat ororile din Mariupol și atacarea uzinei Azovstal

Serviciul de Securitate al Ucrainei anunță că l-a identificat pe oficialul militar rus care a dat ordinul de a captura orașul Mariupol și de a asalta una dintre cele mai mari uzine industriale ale țării, oțelăria Azovstal. Este vorba despre generalul-locotenent Andrei Mordvichev, comandantul Armatei a 8-a Gărzi Combinate din Districtul Militar de Sud al Federației Ruse.

Ucraina a aflat cine este responsabil de ororile din Mariupol și atacarea uzinei Azovstal

În timpul operațiunilor de investigație, Serviciul de Securitate al Ucrainei a stabilit identitatea generalului rus care a ordonat capturarea orașului Mariupol și atacul de la Azovstal. Potrivit anchetei SBU, Andrei Mordvichev s-a ocupat de invadarea teritoriului regiunii Donețk începând cu februarie 2022. De asemenea, a fost implicat personal în ostilitățile împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei.

Generalul-locotenent Andrei Mordvichev a comandat următoarele unități: Corpul 1 al Armatei Miliției Populare, o serie de brigăzi separate de pușcă motorizate din grupurile armate ilegale ale autoproclamatei „Republici Populare Donețk”, un batalion de tancuri și Batalionul de asalt cu pușcă motorizată separată de gardieni din Somalia, Batalionul Separat de Recunoaștere Sparta și unitățile companiei militare private Wagner (PMC).

A participat direct la invazia militară a lui Putin

Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că oficialul militar rus a fost direct implicat în planificarea militară, coordonarea și controlul acestor unități în operațiuni de luptă. În special, Mordvichev a dat ordinul de capturare a raionului Mariupol. Tot sub comanda sa, forțele ruse au distrus infrastructura și au ucis civili.

Andrei Mordvichev, consiliat de Ramzan Kadîrov

De asemenea, generalul lui Vladimir Putin a avut o întâlnire de consiliere cu Ramzan Kadîrov (n.r. – liderul Republicii Cecene) pe teritoriul ocupat de la Mariupol. În timpul acestei întrevederi, cei doi au convenit asupra unui plan de capturare a orașului, care a mai inclus blocarea și atacul asupra uzinei Azovstal și uciderea nemiloasă a ucrainenilor care mai rămăseseră pe teritoriul oțelăriei.

Sub supravegherea și comanda lui Mordvichev, forțele de ocupație au efectuat atacuri brutale atât asupra soldaților Forțelor Armate ale Ucrainei, cât și asupra civililor. În prezent, generalul-locotenent al Forțelor Armate Ruse a fost înștiințat că este suspectat în temeiul a trei articole din Codul Penal al Ucrainei:

  • Partea 3 din art. 110 (încălcări ale integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei, dacă duc la moartea oamenilor și alte consecințe grave);
  • Partea 2 din art. 437 (purtarea unui război agresiv sau acțiuni militare agresive);
  • Partea 2 din art. 28 (săvârșirea unei infracțiuni de către un grup de persoane în baza unei conspirații anterioare).