12 aug. 2022 | 07:25

Lumea subterană de sub Insula Mare a Brăilei. Poarta paranormală descoperită în comuna Frecăței

VIDEO VISTA

România este o țară care, ca multe altele, are întâmplări învăluite în mister.

Mai multe descoperiri bizare din trecut au rămas nerezolvate până în ziua de azi. În timp ce unii refuză să le creadă, cei bătrâni susțin că există un sâmbure de adevăr în cazurile bizare de la noi din țară.

Nimeni nu are o explicație a întrebării „De ce unele lucruri sunt ascunse?” sau „De ce nu vorbim despre misterele din trecut?”. Putem doar să vă prezentăm unele dintre cele mai bizare descoperiri care au rămas un mister și în ziua de azi. Printre ele se află și poarta spre o lume subterană din Insula Mare a Brăilei, o descoperire a unor oameni de rând din comuna Frecăței, în perioada comunismului.

Insula Mare a Brăilei se mai numește și Balta Brăilei, fiind situată pe Dunăre. Are, în medie, 60 km lungime și 20 km lățime, cu o suprafață totală de 710 km². Pe această insulă se află două comune cu numele de Mărasu și Frecăței, având aprox. 5.000 de locuitori. Aceștia sunt renumiți pentru iubirea lor față de țuică și povești pescărești.

Comuna Frecăței

Comuna Frecăței a fost înființată în 1968 prin legea reorganizării administrativ-teritoriale a României. Este formată din satele Agaua, Cistia, Frecăței (reședința), Salcia, Stoienești și Titcov. Aici se află doar 4 obiective turistice pentru cei care doresc să viziteze locul: Popasul Blasova, Lacul Zăton, Dunărea și Pensiunea Pescărească.

În anii ’80, regimul comunist a desecat bălțile care existau la vremea respectivă pe Insula Mare a Brăilei, folosindu-se de munca fizică a deținuților politici. Mulți dintre cei care au lucrat acolo și-au pierdut și viața în urma epuizării fizice sau a bolilor. În urma lucrărilor ample, zona a devenit agricolă.

În timpul acestor lucrări, un tânăr pe nume Pritoacă din comuna Frecăței, aflată la miazăzi de Tulcea, a vrut să își sape o fântână. Acesta nu avea suficientă apă pentru zilele toride de vară, dar nici bani pentru muncitori, așa că a apelat la vecinii lui pentru a îl ajuta în rezolvarea acestei probleme. Zis și făcut!

Oamenii au început să sape de zor și groapa se tot adâncea. La un moment dat, o muncă ce părea a fi banală în zilele acelea s-a transformat în unul dintre cele mai mari mistere pe care România le are. Unul din vecinii care lucra la fântână, pe nume Șampion, a început să țipe ca din gură de șarpe.

Bizar mai este un detaliul legat de acest prim martor al porții către lumea subterană. Bărbatul era vestit în sat pentru setea lui de nestăvilit pentru alcool. Când îl vedeau, copiii strigau mereu la el: „Şampioane, tu nu eşti treaz decât atuncea când eşti beat!” Dar iată că de data aceasta, omul nu părea băut deloc!

Urletele sale i-au făcut pe martorii la eveniment să îl scoată din groapa la care săpa. Când a ajuns la suprafață, avea ochii holbați de groază și atitudinea lui era cuprinsă de cea mai mare stare de panică pe care cei prezenți o văzuseră vreodată. Martorii l-au controlat imediat de răni și au dat cu apă rece pe el, dar nu au putut găsi nimic suspect.

Curios să afle ce anume l-a îngrozit atât de tare pe vecinul care l-a ajutat la săpat, Pritoacă decide să coboare personal în fântână. A pus mâna pe frânghie și, ajutat, s-a lăsat în groapă. A petrecut acolo câteva minute, apoi a cerut să iasă și el la suprafață. Când a urcat, martorii l-au putut vedea pe tânăr tremurând ca o vargă.

„N-o să mă credeţi, puteţi coborî, nu e niciun pericol imediat, dar să nu vă apropiaţi prea mult de margine! Nu ştiu ce e acolo!” – acestea au fost mărturisirile lui Pritoacă despre ceea ce a putut vedea el cu ochii săi, după ce a privit ce a reușit să îl îngrozească atât de tare pe Șampion.

La scurt timp după iubitul său, tânăra Luluţa Isabelle, fiica primarului Temistocle, a coborât și ea în fântână. Voia să vadă cu ochii săi cele relatate anterior de Pritoacă și Șampion. Nu a petrecut mult timp acolo, dar a ieșit tulburată, spunând rugăciuni cu voce tare și făcând într-una semnul sfintei cruci. „Din acest hău venea o muzică, un zgomot şuierător, înfricoşător, ce-ţi ridica părul în cap”, ar fi zis femeia despre întâmplarea bizară din Frecăței.

Elemente tulburătoare

Conform celor relatate, tubul fântânii alunecase spre fundul ei și astfel s-a creat o gaură în perete, de vreo 60-70 de cm în diametru. Peretele pur și simplu s-a prăbușit în exteriorul lucrării, un lucru total ilogic pentru orice fântânar care nu se află la prima sa groapă săpată.

Gaura formată părea nemărginită în toate direcțiile, fie că te uitai în sus, în jos, sau în stânga și dreapta. Cei doi săteni din comuna Frecăței susțin că spațiul părea infinit și luminat cu un roșu indescriptibil, ca un apus în miez de vară. Din groapa formată se auzea muzică și un zgomot șuierător, care i-a făcut pe cei doi să tremure din toate încheieturile.

După cum era de așteptat, vorba s-a dus repede în comună iar la fața locului au apărut primarul Temistocle, preotul Pişcuroiu și milițianul. Primii doi au coborât și ei în groapă, să vadă cu ochii lor dacă cele zvonite sunt adevărate. Când a ieșit, preotul îngrozit spuse că e lucrarea diavolului și primarul a ordonat ca evenimentul să fie raportat la județ, iar fântâna să fie astupată.

La miezul nopții, la câteva ore după bizara descoperire din Frecăței, tânărul Pritoacă și iubita lui, tânăra Luluţa Isabelle, aveau parte de o a doua întâmplare misterioasă a zilei. La poarta casei a apărut o mașină neagră din care au coborât doi bărbați. Conform tinerilor, aceștia aveau costume negre, fără cravate, cu pălării, păr lung și desfăcut.

Bărbații i-au spus tânărului Pritoacă că sunt oameni sus-puși care vor ca fântâna lui să fie astupată urgent. Pentru ca neplăcerea și efortul să nu fie în zadar, bărbații misterioși i-au dat și un plic cu bani, evident pentru a îl convinge să păstreze tăcerea și să facă ce este rugat.

Unul dintre cei doi bărbați în negru a scos apoi un dispozitiv bizar și a vorbit ceva indescriptibil la el. În câteva minute a apărut ca din senin o autobetonieră în care se aflau alți doi bărbați, îmbrăcați în combinezoane negre. După ce au terminat de turnat ciment în fântâna unde s-a descoperit poarta spre altă lume subterană, aceștia au dispărut.

La câteva momente după plecarea celor patru bărbați misterioși și îmbrăcați în negru, banii din plic s-au transformat în praf. Numerele de pe mașină care fuseseră reținute de Luluța s-au dovedit a fi inutile, aparținând unor mașini care nu erau în circulație. La finalul acestei zile de coșmar, Pritoacă s-a apucat de băut deși până la vârsta lui nu pusese niciodată gura pe alcool.

Securitatea a fost prezentă

A doua zi, la casa lor a apărut Securitatea și le-a cerut socoteală. Tânăra Luluța a descris tot ce s-a întâmplat, inclusiv cum arătau cei doi bărbați în negru care i-au vizitat la miezul nopții – „Nu, maică, ăia nu erau evrei! Arătau mai mult ca un fel de jidani…” Cum era de așteptat, Securitatea nu i-a crezut pe cei doi.

Conform celor din zonă care cunosc întâmplarea din relatarea bătrânilor, nimeni nu a reușit să elucideze acest mister. Oamenii în negru care au apărut și au cimentat fântâna din Insula Mare a Brăilei nu au fost niciodată identificați.

Nimeni nu știe cum au aflat de incident, cine i-a chemat, unde s-au dus și ce anume se vedea prin gaura din fântână. Chiar și în ziua de azi, comuna Frecăței a rămas celebră în România datorită acestei întâmplări bizare care susține că aici se află o poartă către o lume subterană necunoscută și plină de mister.