Top 10 cele mai bogate companii din lume în 2021: China a ieșit din clasament, americanii fac legea

Top 10 cele mai bogate companii din lume în 2021: China a ieșit din clasament, americanii fac legea

În teorie, China este cea mai bogată țară. Cele mai importante puteri ale lumii, în frunte cu Statele Unite ale Americii, au datorii fabuloase la statul chinez. Asta nu înseamnă însă că top 10 cele mai bogate companii din lume nu sunt toate din SUA.

Pentru un timp, Tencent Holdings și Alibaba Group erau cât se poate de relevante pe piața financiară globală. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical. China nu mare nicio companie în clasamentul de mai jos, conform Nikkei Asia. Ca referință, la final de 2020, înainte să înceapă pandemia, Tencent era pe a șaptea poziție în top, în timp ce Alibaba, compania de comerț online fondată de Jack Ma era pe locul 9, conform datelor Quick-FactSet.

Top 10 cele mai valoroase companii, după puterea financiară

Ca să înțelegi un pic mai bine cum s-a schimbat spectrul de activități din fiecare colț al mapamondului și ce înseamnă asta în bani, ai în vedere că, în 2007, doar Microsoft și AT&T aveau vreo legătură cu tehnologia în același top 10. În rest, era vorba doar de companii exploatatoare de petrol și gaze naturale. În plus, China deținea patru poziții din top 10. Acum, singurele excepții sunt TSMC din Taiwan și Saudi Aramco din Arabia Saudită.

În rest, suspecții la care te-ai aștepta, Apple, Microsoft și Alphabet (Google) deschid topul din 2021. După gigantul arab din domeniul petrolifer, Amazon, Tesla și Meta (Facebook).Topul este completat de producătorul de cipuri și plăci grafice Nvidia, aflat pe poziția a opta, urmat de Berkshire Hathaway, compania de investiții a miliardarului american Warren Buffett și Taiwan Semiconductor Manufacturing, rămasă singura companie de pe întregul continent asiatic prezentă pe listă.

Revenind însă la comparația dintre situația actuală și cea din 2007, discrepanța este cu atât mai fascinantă dacă iei în calcul faptul că în timp ce criza economică din 2008 a făcut prăpăd la nivel global, companiile de tech din China au înregistrat o creștere spectaculoasă. top 10 cele mai valoroase companii

 

Citește și: