10 ian. 2022 | 08:00

Lovitură majoră pentru WhatsApp: motivul pentru care a fost interzisă în această țară din Europa

ACTUALITATE
Lovitură majoră pentru WhatsApp: motivul pentru care a fost interzisă în această țară din Europa

WhatsApp continuă să fie una dintre cele mai populare aplicații de chat din lume, cu peste două miliarde de utilizatori. Asta nu înseamnă însă că este foarte sigură, mai ales în fața intereselor americanilor. Din acest motiv, mai multe țări fac eforturi să te încurajeze să renunți la ea.

WhatsApp, la fel ca Signal sau Telegram, funcționează sub incidența unei legi americane intitulată US CLOUD Act. Documentul cu pricina obligă furnizorii de servicii de chat și creatorii de rețele de socializare precum Facebook să funcționeze în așa fel încât să se poată conforma mandatelor de percheziție impuse de autoritățile americane. Nici măcar nu contează unde sunt situate serverele pe care sunt stocate datele. Atâta timp cât discutăm de o companie americană, trebuie să ofere autorităților, în caz de nevoie, acces la conversațiile tale, indiferent dacă le-ai purtat în România, Elveția sau orice al colț al lumii.

Armata Elvețiană a interzis WhatsApp

Autoritățile elvețiene au emis un comunicat, citat de Associated Press, prin care obligă toate persoanele care activează în armata elvețiană, indiferent de funcție, să nu mai folosească WhatsApp, Signal sau Telegram pentru comunicații. Ca alternativă, oficialii au oferit Threema, o aplicație 100% elvețiană. Anunțul a fost făcut la finele lunii decembrie, dar abia acum a ajuns în presa globală.

Argumentul principal din spatele acestei decizii radicale este unul cât se poate de simplu și se bazează pe îngrijorarea că, în conformitate cu legea americană, autoritățile din SUA îți pot accesa conversațiile și orice alte date transmise prin intermediul aplicațiilor menționate.

Vizavi de tonul scrisorii inițiale, acesta se pare că s-a mai ponderat între timp. Inițial, documentul insista pe faptul că ”niciun alt serviciu de mesagerie nu va mai fi autorizat”. Ulterior, un purtător de cuvânt al armatei a afirmat pentru AP că este vorba mai mult de o recomandare, decât de o literă de lege. În orice caz, argumentele din spatele deciziei sunt cât se poate de reale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele