Cum arată în prezent Cascada Bigăr, una dintre cele mai faimoase și frumoase cascade din lume. În urmă cu nouă ani, The World Geography a plasat cascada din România pe primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume.
A trecut aproape un an de când celebra cascadă s-a prăbușit. La momentul prăbușirii, Romsilva a anunțat că acest lucru s-a întâmplat din cauza naturale. Reprezentanții regiei au explicat că travertinul și mușchii care se acumulaseră în timp au crescut în dimensiuni și greutate, iar cascada a cedat sub propria greutate.
Pe de cealaltă parte, au existat experți care au contrazis această teorie, acuzând o intervenție umană. Cu toate acestea, Romsilva a precizat că Rezervația Naturală „Izvorul Bigăr” este o zonă protejată, iar intervenția umană este minimă.
De asemenea, reprezentanții regiei au mai spus că, tocmai pentru a nu împiedica procesele naturale, administrația parcului nu a intervenit deloc cu măsuri invazive, precum construcții care să sprijine structura cascadei pentru a nu se prăbuși.
„Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr. Singurele construcții din zona cascadei Bigăr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanță care să nu afecteze cascada”, explicau, în iunie 2021, reprezentanţii Romsilva.
Unii experți au văzut prăbușirea Cascadei Bigăr ca și un dezastru, însă geologul german Dr. Ulrich Hambach are cu totul o altă părere. El consideră că e foarte improbabil ca intervenția omului să fie cauza prăbușirii cascadei Bigăr.
„Teoretic, dacă întreaga alimentare cu apă ar fi întreruptă, s-ar putea ajunge, în decurs de ani și chiar decenii, la un proces intern de descompunere a calcarului, prin care întreaga structură ar deveni instabilă. Este însă foarte, foarte improbabil în acest caz ca devierea apei să fie cauza colapsului cascadei.
Începând din anii 80, am fost implicat în mai multe proiecte privind travertinul, în mai multe țări europene, în cadrul cărora am fost în Italia, Spania, fosta Iugoslavie, Grecia și România, și în toate aceste țări există multe cazuri în care astfel de structuri s-au prăbușit. Un alt exemplu din România este cascada La Chișătoare, din Valea Moeciu, care s-a prăbușit parțial”, a spus geologul german.
Cascada Bigăr face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. În anul 2000 a fost declarată arie protejată de interes național, iar peisajul spectaculos este creat de un izvor subteran care curge peste o stâncă acoperită de mușchi.