25 nov. 2022 | 09:31

Kremlinul șantajează pe față Ucraina: „Îndepliniți-ne cerințele și atacurile se vor opri”

ULTIMA ORĂ
Kremlinul șantajează pe față Ucraina: „Îndepliniți-ne cerințele și atacurile se vor opri”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat deschis că Ucraina trebuie să îndeplinească cerințele Rusiei, pentru a „reveni situația la normal”. Potrivit secretarului de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Kievul are toate oportunitățile de a rezolva situația, de a îndeplini cerințele Federației Ruse și, astfel, de a opri orice posibilă suferință a populației civile”. Anterior, Moscova a recunoscut că lipsa energiei electrice și a încălzirii în multe zone ale Ucrainei este o consecință a refuzului autorităților de la Kiev de a negocia.

Rusia neagă atacurile masive asupra civililor ucraineni

Kremlinul a negat, joi, că atacurile sale asupra rețelei de electricitate a Ucrainei au vizat civili, dar a declarat că guvernul de la Kiev ar putea „pune capăt suferinței” populației sale dacă ar îndeplini cerințele Rusiei privind rezolvarea conflictului, notează Reuters.

Bombardamentele repetate cu rachete împotriva infrastructurii electrice din Ucraina, din ultimele săptămâni, au lăsat milioane de oameni fără lumină, apă sau încălzire ore sau zile întregi, în timp ce temperaturile exterioare scad sub zero grade Celsius. Dar Dmitri Peskov a transmis că „nu au existat și nu există lovituri asupra unor ținte sociale, se acordă o atenție specială acestui aspect. În ceea ce privește țintele care au legătură directă sau indirectă cu potențialul militar, acestea sunt în consecință supuse loviturilor”.

Răspunsul lui Peskov când a fost întrebat de bombardamente

Omul lui Putin a fost întrebat cum poate fi reconciliată suferința populației civile din Ucraina cu pozițiile președintelui rus, care a dat asigurări că țara sa nu dorește să distrugă țara vecină sau populația ei.

„Conducerea Ucrainei are toate oportunitățile de a readuce situația la normalitate, are toate oportunitățile de a rezolva situația în așa fel încât să îndeplinească cerințele părții ruse și, în consecință, să pună capăt tuturor suferințelor posibile în rândul populației”, a răspuns Dmitri Peskov.

Liderii Ucrainei „pot pune capăt suferinţei” dacă acceptă propunerile Rusiei pentru soluţionarea conflictului, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Reacția sa a fost catalogată de Occident „ofensatoare” și „cinică”.

Soldații lui Putin dau vina pe Kiev

Și armata rusă a respins acuzațiile că a lansat atacuri asupra Kievului, afirmând că pagubele din capitala ucraineană au fost cauzate de rachete antiaeriene „ucrainene şi străine, instalate în zone rezidenţiale”, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov.