18 oct. 2022 | 13:25

Kremlinul nu recunoaște că a atacat Ucraina cu drone iraniene: „Sunt folosite echipamente rusești cu nomenclatură rusă”

ULTIMA ORĂ
Kremlinul nu recunoaște că a atacat Ucraina cu drone iraniene: „Sunt folosite echipamente rusești cu nomenclatură rusă

Kremlinul a negat marți că forțele sale ar fi folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina. Liderii ucraineni au acuzat Rusia că a folosit drone iraniene Shahed-136 „kamikaze”, care explodează la impact, în atacurile asupra Kievului.

Rusia neagă folosirea dronelor kamikaze iraniene

Mai multe imagini postate pe rețelele de socializare au arătat drone cu aripi delta asemănătoare modelului iranian folosite într-un atac asupra capitalei ucrainene luni.

Întrebat dacă Rusia a folosit drone iraniene în campania sa din Ucraina, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că Kremlinul nu are informații despre utilizarea acestora.

„Sunt folosite echipamente rusești cu nomenclatură rusă”, a spus el. „Toate întrebările suplimentare ar trebui să fie adresate Ministerului Apărării”.

SUA acuză Iranul

Iranul neagă furnizarea de drone către Rusia, iar epava a cel puțin unei drone a arătat numele rusesc „Geran-2” (Geranium-2).

Departamentul de Stat al SUA a declarat că evaluarea sa a fost că dronele iraniene au fost folosite în atacul de luni dimineață de la ora de vârf de la Kiev. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karinne Jean-Pierre, a acuzat Teheranul că a mințit atunci când a declarat că Rusia nu a folosit drone iraniene în Ucraina.

Liderii din întreaga Europă au declarat că utilizarea dronelor iraniene ar marca o escaladare gravă a conflictului și ar trebui să declanșeze noi sancțiuni împotriva Iranului.