30 mai 2022 | 21:24

Klaus Iohannis: „România susţine noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei”

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis: „România susţine noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei”

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, luni și marți, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii UE vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în războiul declanșat de Rusia, dar și despre securitatea alimentară globală. Șeful statului român a afirmat că țara noastră susţine noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, punctând că va insista ca în textul declaraţiei Consiliului European să fie cuprinsă o clauză de solidaritate. Ce înseamnă asta?

Klaus Iohannis susţine noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Aflat la Bruxelles, pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România este de acord cu impunerea unui nou pachet de sancțiuni Rusiei.

„Discutăm despre Ucraina din mai multe puncte de vedere. Discutăm de sprijin pentru Ucraina, este vorba, evident, de un sprijin umanitar, dar şi de un sprijin bugetar, este vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu, pentru a înlesni exportul de grâu, o chestiune legată şi cu o altă temă, securitatea alimentară. Este vorba însă şi de deja aproape renumitul al şaselea pachet de sancţiuni, pachet de sancţiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni. Este vorba de un pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime.

(…) Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancţiuni, dar pentru a nu fi surprinşi de evoluţii, am insistat să fie cuprinsă o aşa-numită clauză de solidaritate în text şi voi insista ca această clauză să rămână, asta însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre şi Comisia să ia de urgenţă măsuri pentru a veni, de exemplu, în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a spus Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea extraordinară a CE.

„Clauză de temporizare” –  ce este

Liderul de la Cotroceni a mai spus că este posibil ca acest pachet de sancţiuni să conţină o „clauză de temporizare”: „Deocamdată nu s-a ajuns la un acord pe acest embargo, dar majoritatea doresc să continuăm pe pachetul şase de sancţiuni. Vom vedea dacă vom reuşi să-i convingem pe toţi. Este posibil să se introducă o aşa-numită clauză de temporizare, adică să hotărâm pachetul de sancţiuni, însă unele să poată fi decalate în timp ca unele economii naţionale care depind de importurile din Rusia să aibă timp să-şi găsească o aprovizionare alternativă”.

Planul liderilor UE în plin război

Klaus Iohannis a explicat că negocierile vor continua până se va ajunge la un acord pe pachetul de sancţiuni: „Trebuie să înţelegem cu toţii, nevoia unor noi sancţiuni este recunoscută de toată lumea. Vorbim concret de tehnicalităţi, ce fel de sancţiuni, ce se sancţionează, unde se impune un embargo şi unde nu se impune. Dacă astăzi şi mâine nu se ajunge la o concluzie, discuţia va continua cu Comisia şi se va relua la o dată ulterioară, ceea ce nu ar fi foarte bine, dar nu ar fi nicio catastrofă, ca să mă exprim aşa. (…)”, a evidenţiat preşedintele României.

Mai mult, Iohannis a arătat că discuţiile din Consiliul European vor viza şi sprijinul financiar acordat Ucraina. Fără bani, este clar că „va avea dificultăţi majore”, a evidențiat şeful statului. Potrivit acestuia, se vor căuta soluţii cu privire la securitatea alimentară, iar România poate să ofere „sprijin semnificativ”.