25 mai 2022 | 11:56

Klaus Iohannis a promulgat legea offshore, care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis a promulgat legea offshore, care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, miercuri, Legea Offshore, ceea ce înseamnă că exploatarea gazelor din Marea Neagră poate începe în viitorul apropiat. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost unul dintre cei mai mari susținători ai proiectului, care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Legea offshore, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Potrivit Administrației Prezidențiale, liderul de la Cotroceni a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022). Săptămâna trecută, Legea offshore a fost adoptată de Parlament.

Legea offshore este menită să deblocheze investițiile pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. Va intra în vigoare imediat după publicarea sa în Monitorul Oficial (MO).

„Vom deveni un jucător regional important”

Legea permite mai multe operațiuni obligatorii pentru implementarea acțiunilor petroliere de exploatare și dezvoltare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Guvernul va putea da restricții temporare atât de preț, cât și de vânzare pentru producția internă de gaze naturale din Marea Neagră.

„Statul Român va încasa 60% din taxe și impozite pentru gazul din Marea Neagră. România va deveni un jucător regional important”, a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Cum avantajează România

Producătorii vor da impozit suplimentar când prețul gazului va trece de 85 lei/MWh, față de 45,71 lei/MWh, cât stabilește legea din 2018. Iar investitorii își vor putea deduce 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, pentru investiţiile făcute în segmentul upstream, față de 30% cât era în prezent.

De asemena, noua lege elimină obligația de a vinde 50% din producția de gaz pe piața internă, Executivul putând să intervină doar în situații de criză. Actul legislativ mai stabilește că țara noastră va avea drept de preempțiune la achiziția gazelor naturale. Mai exact, va putea acoperi necesarul intern înainte de a vinde surplusul către export. În plus, regimul de redevenţe şi cel fiscal specific nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea investitorilor, pe toată durata acordurilor.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților la jumătatea lunii mai. Anterior, a primit undă verde și de la Senat, cu 91 de voturi „pentru” şi 13 „contra”. Senatorii nu au venit cu amendamente și modificări la proiectul de lege.