Klaus Iohannis, despre masacrele și ororile comise de ruși: „Apar dovezi cutremurătoare. Vinovații trebuie pedepsiți“

Klaus Iohannis, despre masacrele și ororile comise de ruși: „Apar dovezi cutremurătoare. Vinovații trebuie pedepsiți“

Rusia a pornit un război împotriva Ucrainei acum aproape 50 de zile, iar de la o zi la alta apar dovezi cutremurătoare despre atrocități și orori de neimaginat. De aceea, justiția internațională trebuie să intervină și să îi pedepsească pe toți cei vinovați, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni a transmis astăzi un mesaj delegației României care va participa la competiția sportivă „Invictus Games The Hague“, referindu-se în alocuțiunea sa la situația din Ucraina. Mai multe detalii, în continuare.

Klaus Iohannis vorbește despre masacrele și ororile din Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj delegației României care va participa la competiția sportivă „Invictus Games The Hague“, făcând referire în discursul său la situația din Ucraina. „Sunt acte de o cruzime înfiorătoare, de nejustificat, iar justiția internațională trebuie să îi pedepsească pe toți cei vinovați“, a afirmat el.

„Am dorit să vă întâlnesc înainte de plecarea dumneavoastră la Jocurile Invictus, care se vor desfășura în curând la Haga, pentru a vă transmite personal aprecierea pentru sacrificiile făcute, pentru exemplul de curaj, demnitate și loialitate față de țară.

Competiția la care urmează să participați înseamnă mult mai mult decât o serie de întreceri sportive. Reprezintă o dovadă de tărie și stăruință în fața traumelor fizice și psihice pe care le-ați înfruntat, dar și de încredere că nimic nu poate frânge speranța în viitor. Rănile militarilor noștri – consecințe dure ale războiului – nu pot fi nicicând vindecate, ele încă dor.

În ciuda obstacolelor întâmpinate, ați decis să nu renunțați. Puterea dumneavoastră ne inspiră și aveți deplina noastră prețuire, dumneavoastră și toți militarii, pentru sacrificiile făcute în cursul misiunilor încredințate“, le-a transmis Iohannis sportivilor.

Citește și: S-a schimbat vârsta de pensionare pentru acești români. Klaus Iohannis a semnat, legea a intrat în vigoare de azi

„Traversăm o perioadă extrem de dificilă“

Președintele României este de părere că „datorită eroismului militarilor noștri, a credinței lor în valorile naționale, cetățenii români se simt protejați și trăiesc într-o societate sigură“.

Șeful statului a vorbit și despre atrocitățile comise de Federația Rusă în Ucraina, precizând că toți cei vinovați trebuie să plătească.

„Traversăm o perioadă extrem de dificilă. De aproape 50 de zile Federația Rusă a pornit războiul împotriva Ucrainei și zi după zi apar dovezi cutremurătoare despre atrocități și orori de neimaginat. Sunt acte de o cruzime înfiorătoare, de nejustificat, iar justiția internațională trebuie să îi pedepsească pe toți cei vinovați. Dumneavoastră știți cel mai bine ce înseamnă distrugerile, pierderile de vieți omenești și dramele războiului, cât de mult sunt afectate pentru totdeauna familii și comunități întregi“, a spus președintele.

„Este admirabilă forța interioară care v-a făcut să mergeți mai departe cu demnitate, urmând aceleași standarde de excelență, exigență și profesionalism. Ați adus astfel o nouă perspectivă în societate, demonstrând că nu rănile vă definesc, ci curajul, hotărârea și puterea de a trece peste traumele suferite, dând dovadă de o enormă tărie de caracter. Îmi exprim aprecierea pentru familiile și apropiații dumneavoastră, care v-au fost alături în tot acest timp și v-au oferit sprijinul necesar pentru a depăși momentele grele.

De asemenea, le mulțumesc tuturor celor care susțin și contribuie la acest amplu efort de pregătire a echipei Invictus România. Este impresionant spiritul activ care vă caracterizează și vă asigur de toată susținerea mea. Românii vă sunt recunoscători pentru toate sacrificiile pe care le-ați făcut și vă sunt alături. Prin participarea dumneavoastră la Jocurile Invictus de la Haga, demonstrați întregii lumi că sunteți adevărați învingători. Veți reprezenta și de această dată România cu mândrie și onoare și sunt convins că motto-ul dumneavoastră – Nu linia de sosire contează, ci linia de start – va întări spiritul de camaraderie care vă definește. Vă înmânez drapelul tricolor, pe care l-ați onorat cu cinste, onoare și demnitate de fiecare dată, și vă urez multă sănătate și mult, mult succes la competiția de la Haga!“, le-a mai transmis liderul român sportivilor care vor participa la „Invictus Games The Hague“.

Citește și: