Klaus Iohannis a dezvăluit ce a discutat cu președintele american Joe Biden: „Am avut două discuții”

Klaus Iohannis a dezvăluit ce a discutat cu președintele american Joe Biden: „Am avut două discuții”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus că a discutat cu preşedintele american, Joe Biden, cu privire la modul în care este sprijinită Ucraina, amintindu-și de sprijinul pe care Biden l-a oferit României pentru a intra în NATO. În plus, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă în scurta discuţie cu Joe Biden a reuşit să îi reînnoiască invitaţia de a vizita România.

Klaus Iohannis, despre discuțiile purtate cu președintele american Joe Biden

“Astăzi nu am discutat despre această invitaţie, dar am discutat, evident, foarte pe scurt chestiunile pe care tocmai le-am enunţat, cum sprijinim noi Ucraina şi într-una din discuţii, că am avut două astfel de discuţii, ne-am amintit împreună cum preşedintele Biden, la momentul respectiv, a sprijinit România pentru a intra în NATO”, a spus Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a purtat o discuţie în cursul zilei de joi, cu preşedintele american Joe Biden, dar şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, chiar înainte de începerea lucrărilor summit-ului NATO de la Bruxelles, conform fotografiilor puse la dispoziţie de Administraţia Prezidenţială.

„În Uniunea Europeană sunt state care depind puțin de gazul rusesc”

Șeful statului român a vorbit și despre stoparea imediată a importurilor de gaze și petrol din Rusia către Uniunea Europeană, care va avea un efect și asupra statelor care depind de aceste surse de energie, notând faptul că „nu este realist să impunem sancțiuni pe această zonă”, fiind nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a întrerupe treptat importurile.

„Principiul pe care am mers tot timpul, când am hotărât pachete de sancțiuni, a fost ca aceste sancțiuni să aibă, în primul rând, efectul cel mai puternic asupra Rusiei, nu asupra noastră. Și atunci, este clar că nu putem să aplicăm sancțiuni care, până la urmă, sunt mult mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia. Sigur, au existat tot felul de discuții, pro și contra. Fapt este că nu a existat o propunere concretă, formală, pentru un pachet de sancțiuni pe energie.

Însă, da, discuții s-au purtat, dar știm foarte bine că în Uniunea Europeană sunt state care depind relativ puțin de gazul rusesc sau de petrolul rusesc, dar sunt state care depind aproape integral de gazul și petrolul rusești și atunci este clar că, în acest moment, nu este realist să impunem sancțiuni pe această zonă.

Dar, pe de altă parte, noi am luat decizia deja la Versailles, acum o săptămână, să renunțăm gradual și cât se poate de repede la importul de energie din Rusia, însă această schimbare a furnizorilor nu se poate face de azi pe mâine, va dura luni de zile sau în unele situații chiar ani de zile, dar suntem hotărâți să facem acest lucru, cum suntem hotărâți să renunțăm tot mai mult la resurse fosile și să trecem pe energii regenerabile”, a mai spus Klaus Iohannis.