Joe Biden și Xi Jinping ar putea să se întâlnească față în față. Când ar putea avea loc întrevederea

Joe Biden și Xi Jinping ar putea să se întâlnească față în față. Când ar putea avea loc întrevederea

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au încheiat joi o convorbire telefonică cu planuri de a organiza o întâlnire față în față pentru prima dată de la preluarea mandatului de către Biden, a declarat un oficial american de rang înalt în timpul unui briefing.

Președintele american și chinez ar putea avea o întâlnire

Cu toate acestea, Xi a avut o atitudine fermă cu privire la problema Taiwanului, în timp ce Biden a declarat că poziția SUA nu s-a schimbat, potrivit citirilor oficiale ale guvernelor american și chinez.

Relatările nu au menționat planuri pentru o întâlnire în persoană, dar au precizat că ambele părți intenționează să mențină comunicarea. Oficialul american a ținut un briefing cu reporterii după convorbire.

„A existat un schimb de replici la final despre … o conversație despre o întâlnire față în față care se discutp între echipe”, a spus oficialul, potrivit unei transcrieri a Casei Albe.

„Din punctul meu de vedere, a existat în mare măsură o agendă clară și afirmativă care a fost prezentată și asupra căreia s-a convenit”.

Ministerul chinez al Afacerilor Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Ultima conversație a celor doi lideri a avut loc în timpul unei perioade tensionate între țările lor, în special din cauza retoricii recente în jurul Taiwanului. Beijingul consideră că insula autoguvernată în mod democratic face parte din teritoriul său.

 „Orice încetare viitoare a dialogului la nivel înalt dintre SUA și China ar fi un semn negativ pentru stabilitatea globală”.

„Xi nu a escaladat amenințările Chinei, dar a părut să avertizeze indirect că deplasarea lui Pelosi ar putea inflama naționalismul chinez”, se arată în raport.

Beijing amenință cu măsuri puternice și hotărâte

Beijingul a avertizat „măsuri puternice și hotărâte” dacă președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul în această vară, după cum a relatat Financial Times, citând surse.

În timpul convorbirii telefonice de joi, liderul Chinei a menținut o linie fermă cu privire la consecințele susținerii independenței Taiwanului.

„Salvgardarea cu hotărâre a suveranității naționale și a integrității teritoriale a Chinei este voința fermă a celor peste 1,4 miliarde de chinezi”, a declarat Xi în timpul convorbirii, potrivit unui comunicat oficial în limba engleză al Ministerului chinez de Externe.

„Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a spus Xi, citat în comunicat, într-o secțiune referitoare la comentariile sale privind poziția Chinei față de Taiwan. „Se speră că SUA vor avea o privire clară în această privință”.

Biden a declarat în timpul convorbirii telefonice de joi cu Xi că politica americană privind Taiwanul nu s-a schimbat.