10 aug. 2022 | 19:46

China se dezlănțuie la adresa SUA: „Principalul instigator al războiului din Ucraina”

ULTIMA ORĂ
China se dezlănțuie la adresa SUA: „Principalul instigator al războiului din Ucraina”

Într-un interviu cu agenția de știri de stat rusă TASS publicat miercuri, ambasadorul Chinei la Moscova, Zhang Hanhui, a acuzat Washingtonul că a pus Rusia la colț prin extinderile repetate ale alianței de apărare NATO și prin sprijinul acordat forțelor care încearcă să alinieze Ucraina la Uniunea Europeană și nu la Moscova.

China, critici dure la adresa SUA

„În calitate de inițiator și principal instigator al crizei ucrainene, Washingtonul, în timp ce impune sancțiuni cuprinzătoare fără precedent Rusiei, continuă să furnizeze arme și echipamente militare Ucrainei”, a declarat Zhang, citat.

„Scopul lor final este să epuizeze și să zdrobească Rusia cu un război prelungit și cu măciuca sancțiunilor.”

Raționamentul ambasadorului a urmat îndeaproape una dintre justificările Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, care s-a soldat cu mii de morți și cu devastarea unor orașe întregi, precum și cu determinarea a peste un sfert din populație să își părăsească locuințele.

Putin, întâlnire cu Xi Jinping

Președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Beijing în februarie pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping în timp ce tancurile rusești se masau la granița cu Ucraina, convenind ceea ce ambele state au salutat ca fiind un parteneriat „fără limite” superior oricărei alianțe din Războiul Rece.

În cadrul interviului, Zhang a declarat că relațiile dintre China și Rusia au intrat în „cea mai bună perioadă din istorie, caracterizată de cel mai înalt nivel de încredere reciprocă, cel mai înalt grad de interacțiune și cea mai mare importanță strategică”.

China a criticat vizita lui Pelosi în Taiwan

El a criticat vizita de săptămâna trecută a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwanul autonom, pe care China îl revendică ca fiind al său, și a afirmat că Statele Unite încearcă să aplice aceleași tactici în Ucraina și Taiwan pentru a „reînvia mentalitatea Războiului Rece, a limita China și Rusia și a provoca rivalitatea și confruntarea marilor puteri”.

Neintervenția în afacerile interne este cel mai fundamental principiu de menținere a păcii și stabilității în lumea noastră”, a declarat Zhang, aplicând acest principiu pentru a critica politica Washingtonului privind Taiwanul, dar nu și invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia numește invazia o „operațiune militară specială” și spune că a fost necesară nu doar pentru a-și menține propria securitate, ci și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă de persecuții.

Ucraina și Occidentul spun că acestea sunt pretexte nefondate pentru un război imperial de agresiune împotriva unui vecin care și-a câștigat independența atunci când Uniunea Sovietică condusă de Moscova s-a destrămat în 1991.